I Vasastan och Östermalm togs 22 sparkcyklar i beslag eftersom de ansågs vara hindrande. Arkivbild. Foto: Mostphotos

Stadens räd mot elskotrarna – cashar in 500 kronor per sparkcykel

Trafikkontoret har börjat beslagta elsparkcyklar som anses vara ett hinder på stans gator. Under första räden togs 22 cyklar i beslag, skriver StockholmDirekt.

  • Publicerad 16:29, 24 sep 2019

Staden har beslutat att man ska börja forsla bort de elsparkcyklar som anses vara vara hindrande för framkomligheten på Stockholms gator.

Den första räden gjordes i fredags och på tre timmar beslagtogs 22 cyklar i Vasastan och Östermalm, skriver StockholmDirekt.

– I fredags gjordes ett första test på hur räderna skulle kunna fungera. Då uppstod många bedömningsfrågor, eftersom elsparkcyklarna får stå på trottoarer enligt trafikförordningen, så länge det inte sker hindrande, säger Daniel Helldén till StockholmDirekt.

Han vill att felparkerade sparkcyklar körs till Plattan

Skrotas om de inte hämtas

De beslagtagna cyklarna skickas till ett lager i Lunda och företagen får betala 500 kronor för att få ut hojarna därifrån. Om företagen inte hämtar cyklarna kommer de att skrotas och företagen får stå för den kostnaden. 10 av de 22 cyklarna har hämtats ut enligt trafikkontoret. Sparkcyklar som lämnats utanför kommungränsen blir dock uthyrningsföretagets ansvar.

Helldéns önskelista: Så ska staden få ordning på elsparkcyklarna