Till vänster: Sigtunagatan idag. Motorfordonstrafik förbjuden-skylt (Märke C3) som enligt tips från läsare inte respekteras. Till höger: den nya otillåtna skyltningen vid Döbelnsgatan. Foto: Johann Bernövall

Stadens punkiga cykelknep

Efter satsningen på cykeltrafik åt båda håll på enkelriktade gator tar staden nu till ett nytt knep. På fem nya gator prövas en tilläggsskylt – som egentligen är förbjuden.

  • Publicerad 11:07, 14 nov 2017

När staden förra hösten införde cykeltrafik åt båda håll på ett antal enkelriktade gator så ersattes den "klassiska" enkelriktat-skylten med en motorfordonstrafik förbjudet-skylt. Detta har förvirrat vissa bilister och flera läsare har hört av sig till StockholmDirekt och hävdat att bilar kör åt båda håll på dessa gator.

– Vi vet att det inte har fungerat bra överallt. Därför testar vi nu en ny skyltning på fem nya platser. Det blir mycket enklare och tydligare, säger Per-Åke Tjärnberg, projektledare på trafikkontoret.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den nya skyltningen är en återgång till en enkelriktat-skylt, med en tilläggsskylt som säger "gäller ej cykel". Vad som kan bli ett problem är att Transportstyrelsens förordningar för vägmärken säger att man egentligen inte får göra så.

– Det finns ett reglemente och har Transportsstyrelsen synpunkter så får de höra av sig. Vi prövar att testa det här, säger Per-Åke Tjärnberg.

Transportstyrelsen vill inte prata med StockholmDirekt men skickar ett mejl med sitt generella förhållningssätt. I och med att det inte finns något överklagningsärende så uttalar man sig inte om det specifika fallet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Monica Näslund, presstalesperson på Transportstyrelsen förklarar i mejlet att reglerna som gäller är att kommunen ska använda sig av Motorfordonstrafik förbjuden-skylten (Märke C3) i sådana här fall. Staden följer alltså inte reglerna med de nya skyltarna. Trots det är trafikkontoret positiva.

– Kommer den nya skyltningen fungera bra är nästa steg att använda den i hela staden. Men vi testar det på dessa fem nu och utvärderar sedan, säger Per-Åke Tjärnberg.

En av de nya skyltarna som Stockholm stad satt upp trots att den är otillåten enligt Transportstyrelsen. Foto: Johann Bernövall

Här finns den nya skyltningen

Döbelnsgatan: Markvardsgatan – Rehnsgatan

Döbelnsgatan: Odengatan – Markvardsgatan

Skeppargatan: Linnegatan – Storgatan

Skeppargatan: Storgatan – Riddargatan

Skeppargatan: Riddargatan – Kaptensgatan

Visa merVisa mindre