UNDER LUPP. Hornsberg och Smedsuddsbadet är två platser som stadsdelen och polisen har extra koll på i sommar. Arkivbilder. Foto: Linda Gren/Maja Brand

Stadens plan mot badträngseln i sommar

Inga ordningsvakter än så länge – men högre beredskap, skyltar och kanske flygbladsutdelande ungdomar. Så förbereder sig staden och polisen inför att jobba mot trängsel på Hornsberg strand och andra populära sommarplatser i coronakrisen.

  • Publicerad 11:47, 1 jun 2020

Under varma vår- och sommardagar har många de senaste åren sökt sig till Hornsberg, där polis och staden har försökt samarbeta för att hantera folkmängd och stök. I år lär inte bli något undantag, kanske snarare tvärtom, när många planerar för att semestra på hemmaplan under coronakrisen.

"Stureplansregler" ska göra party-Hornsberg mindre stökigt

Enligt kommunpolisen Peter Enell har de ”tagit höjd” för det. De granskar just nu restaurangernas uteserveringsansökningar lite extra och där är det sedan upp till staden att sköta tillsynen sett till trängseln.

– Vi har diskuterat hur vi ska hantera det polisiärt, att ha lite mer tillsyn och kontroll av området. Det kan ju bli väldigt mycket folk, så får vi se hur vädret blir och hantera det därefter, säger han.

Trängsel vid badplatser soliga dagar är inget unikt för Hornsberg, utan är något som lär ske på flera platser i stan enligt Enell. De har även tagit höjd för liknande insatser i till exempel Rålis och Smedsuddsbadet. Men att ingripa mot att många samlas på en viss plats går inte, då det inte är ett officiellt evenemang, enligt honom.

– Nej, vi hanterar ordning, trafik och säkerhet. Det finns inget i lagen som pratar om hur trångt det får vara. Men vi får försöka hantera om det uppkommer problem eller om vi får nya direktiv uppifrån, säger Enell.

Inga ordningsvakter vid Hornsberg i år

Stadsdelen sköter renhållningen i Hornsberg och där kommer insatserna, förutom det vanliga som städning, främst handla om att sprida information om att hålla avstånd. Skyltar har eller ska sättas upp på flera platser.

Inga vakter än

Förra året avslog polisens rättsenhet stadens ansökan om att ha ordningsvakter i Hornsberg. Staden har skickat in en ny ansökan, med ny statistik och motivering kring att det kan komma att bli mer folk i området i år, och hoppas att polisen beviljar den. Men inget beslut har kommit så än så länge står området utan ordningsvakter även i år, vilket stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L) beklagar.

– I vanliga fall hade det inte varit något problem med att det samlas mycket folk i Hornsberg. Det är ju heller inget lagbrott att trängas så det handlar om informationsinsatser. Hade vi haft ordningsvakter på plats hade de kunnat hjälpa till att informera, men jag tror de flesta vill sköta sig, säger han.

Även sommarjobbare kan bli aktuella att få dela ut information enligt Jonlund. Förutom avstånd tänker han sig att de även kan hänvisa till andra, mindre välbesökta badplatser.

– Vi kan fundera på om ambulerande sommarjobbare kan dela ut information, utan att utsätta sig för risker så klart. Sedan ska vi se vad vi mer kan göra tillsammans med Region Stockholm, säger han.

Så jobbar stadsdelen

Skyltar eller lappar om att hålla avstånd sitter redan vid lekplatser, anslagstavlor, utegym samt plaskdammar och strandbad. Inom kort ska även de stora papperskorgarna längs Hornsbergs strand och i Rålambshovsparken få skyltar med samma uppmaning och dessutom har Region Stockholm satt klistermärken längs gångvägar, bland annat i Hornsberg, enligt parkingenjören Helena Åkerlindh.

”Vi följer de rekommendationer som finns och samverkar med kommunpolisen. Ytterligare åtgärder kan bli aktuella.”

Enligt kommunpolisen Peter Enell ska sommargågatans möblering också kompletteras.

Visa merVisa mindre