Parkeringsvakterna ska bötfälla de som parkerar i buss- och cykelfälten direkt enligt nya direktiv från staden. Foto: Andreas Enbuske

Stadens nya stränga order mot fulparkerare: Lappa direkt!

Lappa direkt! Staden skickar nya, tuffare order åt parkeringsvakterna att ta i med hårdhandskarna när bilister fulparkerar i cykel- och bussfälten.

  • Publicerad 06:00, 7 jul 2017

Bilar som står parkerade i cykelfält, på cykelbanor eller i busskörfält är en ständig källa till ilska och irritation för cyklister och busschaufförer. Staden har haft problemet under lupp länge och bland annat satt in mc-parkeringsvakter för att komma åt fulparkerarna.

SE FILMEN: Här är p-vakten som rensar cykelfälten från bilar – på segway

Men trots det bryter allt för många bilister fortfarande mot reglerna.

Nu vrider man åt skruvstädet ytterligare.

Enligt nya order från staden ska parkeringsvakterna bötfälla alla som stannar direkt, utan att ge dem en chans att flytta sig. Förra året delades det till exempel ut färre böter för parkering i cykelstråken, trots att problemet uppenbarligen är minst lika stort.

Beslutat: Dyrare för den som felparkerar bilen

– De direktiv som gått ut är att felparkerade bilar ska lappas och inte få erbjudande att åka iväg. Anledningen till detta är den allt mer dåliga respekt för reglerna som idag föreligger. Beslutet är grundat på årets budget där kommunfullmäktige har fattat beslut om hårdare tag mot felparkering i cykelfält och cykelbanor. Vi arbetar på liknande sätt i kollektivkörfälten säger Erik Söderberg, talesperson på trafikkontoret.

För att få fler bilister att lyda reglerna har staden även annonserat i tidningar och gjort en film.

Bilister parkerar i cykelbanorna över hela stan – men inga nya p-vakter

Böterna ska lämnas direkt till föraren eller på bilen. Skulle föraren vägra ta emot böterna skickas den hem till bilägaren. På så sätt hoppas staden göra så att ingen syndare kan smita.

Kan parkeringsvakterna bötfälla en bil som de hinner anteckna registreringsnumret men föraren hinner lämna platsen innan de kommer fram till bilen?

– Nej vi kan inte lappa bilar i cykelfält/bana eller kollektivkörfält bara för att vi ser att de står fel. Kontakt måste i dessa fall alltid tas med bilföraren så att personen vet att en p-anmärkning utfärdas.

Antalet utdelade böter

2015

Cykelbana 314

Cykelfält 992

2016

Cykelbana 252

Cykelfält 946

2017  (till och med den 4/7)

Cykelbana 95

Cykelfält 484

Visa merVisa mindre