Stadens nya plan: Vinterhäng på Norrtullsgatan

Julbelysning, vinterväxter och nya möbler. Efter sommargågatan – nu ska Norrtullsgatan vinterpimpas.

  • Publicerad 14:47, 18 okt 2018

Det är sommartemperaturer i Stockholm och sommargågatorna har precis avvecklats. Men i Stadshuset har man redan börjat planera för julen.

Den första julbelysningen har installerats på Fredsgatan och nu lanseras projektet ”Levande Stockholm – vinter”. Det är en del av trafikkontorets vinterstrategi som ska klubbas på torsdagskvällen. 

Pyntas med ny belysning

Satsningen innebär bland annat att Norrtullsgatan mellan Odengatan och Vidargatan, som premiärinvigdes som gågata under sommaren, ska fortsätta fungera som gågata även under vintern. Gatan ska nu pyntas med belysning och ny inredning, för en prislapp på 125 000 kronor.

Ett liknande upplägg ska utredas på Gamla Brogatan. Dessutom återvänder den tidigare julbelysningen vid Järnvägsparken vid Centralen även i år.

Snöröjning kan ställa till det

Så hur blir det med snöröjning på den nya vintergågatan? Trafikkontoret skriver att de är medvetna om utmaningarna, men att de inte vet hur röjningen ska gå till rent praktiskt.

Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén kommer det att krävas speciallösningar.

– Ska vi hitta nya smarta sätt att nyttja gatorna måste vi testa lite. Vi kan inte ha alla svar från början, då händer ingenting, säger han.

Fakta

Här satsar staden på vinterpynt

  • Norrtullsgatan mellan Vidargatan och Odenplan kvarstår som gågata, möbleringen anpassas till vintertid och vinterväxter placeras ut. Liknande upplägg utreds med gångstråk på Gamla Brogatan i samverkan med fastighetsägare och City i Samverkan.
  • Mer julgransbelysning vid Lagaplan och Östberga
  • Fortsatt ljusinstallation Järnvägsparken
  • Isbanan, slängkälken och snöhögen i Fatbursparken får en fortsättning
Källa: Trafikkontoret
Visa merVisa mindre