RÄDDAS? Fridhemsplans kiosker föreslås inte vara kvar efter upprustningen längs Drottningholmsvägen, men nu öppnar trafikborgarrådet för att de kan få stanna även efter upprustningen. Foto: Sanna Källdén

Stadens nya besked: Fridhemsplans kiosker kan bli kvar

Staden backar efter kritiken. Nu öppnar trafikborgarrådet för att kioskerna kan bli kvar vid Fridhemsplan: ”Vore inte så smart att avlägsna alla verksamheter”

  • Publicerad 14:46, 16 maj 2016

Att grillen och blomkiosken vid Fridhemsplan kan tvingas bort har lett till kritik från både politiskt håll men även från Kungsholmsbor, där många skrivit på protestlistor.

LÄS ÄVEN: Fridhemsplans kioskägare tänker strida för att få stanna

På torsdag ska inriktningsbeslutet klubbas igenom i trafiknämnden. Och nu verkar staden ha ändrat sig.

"Inte så smart"

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) öppnar för att kioskerna kan bli kvar. Den styrande majoriteten ska skicka med en uppmaning till trafikkontoret att kolla om kioskerna inte kan vara kvar även efter upprustningen, inför det slutgiltiga genomförandebeslutet som ska tas i höst.

– Jag kan hålla med om att det inte är så smart att avlägsna alla verksamheter. Nu ska vi ta ett inriktningsbeslut om att bredda och göra om trottoaren. Det innebär att det fortfarande finns utrymme att förändra och komplettera, säger han och fortsätter:

– Jag kan tycka att det är smartare att ha kvar verksamheterna som är uppskattade och även platsbildande. De gör även en viss del av karaktären kring Fridhemsplan.

Behöver nytt bygglov

Även Daniel Helldén har fått mail från personer som vill ha verksamheterna kvar. Och den nya given från staden är ett resultat av dem lyssnat på kritiken och att de också ”tittat närmare på detaljplanen för kvarteret och inte sett att något hindrar detta”, enligt Helldén.

Men verksamheterna skulle fortfarande behöva söka nytt bygglov, eftersom de nuvarande går ut vid årsskiftet, vilket är en fråga för stadsbyggnadskontoret och stadsbyggnadsnämnden enligt Helldén.

Däremot är trafikkontoret markägare och måste gå med på att upplåta marken, något man innan den här nya given, alltså inte ville efter upprustningen.

Ägarna av blomsterkiosken har nyligen också sökt ett nytt bygglov för platsen.

Kommer ni ställa några andra krav på till exempel utseende på kioskerna för att få vara kvar?

– Det är inget jag kan svara på nu. Bygglovsfrågan avgör inte vi. Nu gör vi ett medskick att trafikkontoret ska titta på om det inte går att ha kvar kioskerna efter omgörningen. Vi öppnar en dörr, säger Daniel Helldén.