Stadens miss kan leda till noll ombildningar i Sätra

Alla som vill ombilda sina hyresrätter kommer inte att få göra det. Dessutom kan en miss från staden leda till att att antalet ombildningar blir lika med noll i Sätra, eftersom det kommunala bostadsbolaget inte har en fastighet med färre än 35 lägenheter, skriver Skärholmen Direkt.

  • Publicerad 16:20, 7 nov 2019

Ombildningar av hyresrätter har varit en omdebatterad fråga som oroat grannar i Sätra. I förra veckan stod det klart att alla som anmält intresse inte kommer att få chansen att ombilda sina lägenheter, efter att siffror över antalet intresseanmälningar tagits fram av Hem & Hyra.

I praktiken får nämligen långt färre lägenheter ombildas än antalet som fått erbjudandet, enligt siffror som Mitt i tidigare tagit fram. Det beror på att staden vill behålla 60 procent av bostadsbeståndet som hyresrätter även efter ombildningarna.

Stadens miss kan ställa till det

I Sätra har intresseanmälningar inkommit för att ombilda 101 lägenheter på Kungsätravägen och 193 lägenheter på Eksätravägen. Problemet är att ombildningar bara tillåts för 35 lägenheter i stadsdelen.

Nu uppenbarar sig dessutom ännu en svårighet för staden. Stockholmshem, som är det enda kommunala bostadsbolaget, har ingen fastighet med färre än 35 lägenheter, skriver Skärholmen Direkt.

Möjligheterna till att ombildningar i Sätra överhuvudtaget ska kunna genomföras ser därför osäkra ut.

Det krävs för att ombilda

Staden tillåter ombildning i elva stadsdelar och ansökningar tas emot fram till årskiftet. Det krävs att minst 50 procent av hyresgästerna säger ja för att skicka in en intresseanmälan.

För att ombildningen ska bli verklighet måste två tredjedelar av hyresgästerna rösta ja till köp av fastigheten. Föreningen och de hyresgäster som vill köpa måste också få lån av banken.