Håller i tyglarna. Anna Granström samordnar stadens miljöarbete. Bilden är tagen hösten 2020. Foto: Pekka Pääkkö

Stadens klimatmål – vad behöver göras?

Klimatarbetet i Lidingö stad har inte alltid varit hyllat. I Miljöbarometern har staden tidigare fått bottenbetyg. Men i den senaste rankningen gick det bättre. Frågan är hur arbetet framåt ser ut.

  • Publicerad 10:43, 24 aug 2022

Lidingö stad har som mål att 70 procent av stadens fordonsflotta ska drivas på förnybara bränslen till 2025, och 100 procent till 2030.

– Vi har även haft som mål att stadens kapitalinvesteringar ska vara 100 procent fossilfria vilket uppnåddes under 2021, säger stadens miljösamordnare Anna Granström.

Fossilfria verksamheter till 2030 är ett av målområdena i det nya miljöprogrammet, som antogs i februari 2021.

– År 2025 vill vi att utsläppen från skolorna och förskolornas mat ska ha minskat till 1,3 kg CO2/kg mat.

Men vägen dit har inte varit självklar. I maj 2021 rapporterade Mitt i om Lidingös bottenresultat i en rankning av miljöarbetet i svenska kommuner.

Plats 212 av 290, och sämst i Stockholms län.

Det nya miljöprogrammet för stadens arbete är enligt kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) en tydlig signal om att ”klimatarbetet ska bli en integrerad del av den dagliga verksamheten”.

Fluffdokument

Miljöpartiets gruppledare Patrik Sandström har å sin sida har kallat programmet för ett ”fluffdokument” – helt i avsaknad av konkreta, finansierade åtgärder.

Men i maj 2022 – ett år efter bottenresultatet – hade Lidingö klättrat rätt rejält i miljörankningen. Från plats 212 till 122 av 290 kommuner, dock fortfarande sämst i Stockholms län.

Staden har ingått ett samarbete med Hamnab och Rena Mälaren, som rensar sjöbotten från miljöfarliga bilbatterier, cyklar, bildäck och kemikalier kring Lidingös kust

Styret har också drivit att en flytande sjömack fått ta plats i Islinge, som delvis har fossilfria bränslen och som i framtiden ska kunna ladda elbåtar.

Frågan är nu hur staden tar sig vidare för att nå målet om helt fossilfria verksamheter.

Vad gör du för klimatet?

Phillip Uriri, 37: – Jag försöker undvika onödiga bilresor och gå eller cykla istället. Sedan försöker jag att inte slänga mat i onödan. Till exempel om man har bananer som är lite övermogna, så kan man göra smoothies av dem. – Jag borde inte handla så mycket på nätet, för där vet jag hur mycket utsläpp som kommer med alla transporter. Foto: Julia Wide

Marianne Englund, 75, och Hans Englund, 78 år: – Vi tar aldrig bilen utan vi går väldigt mycket. Och till stan åker vi alltid kommunalt. Annars sopsorterar vi och försöker att inte äta så mycket kött. Vi bor halva året i Spanien och där märker vi tydligt av klimatförändringarna, speciellt i år med värmen. Nu är det en riktig rysare där med 32 grader i Medelhavet. Foto: Julia Wide

Mattias Waldén, 41: – Jag tar elmoppen till jobbet. Sedan sopsorterar jag, men det gör väl alla. Jag tänker mycket på klimatet och kan oroa mig för framtiden. Det bästa hade kanske varit att bara ha en bil och ett hus.

Catrin Persson, 56: – Jag flyger aldrig, jag har flugit en gång på 20 år. Jag har ingen bil och inga barn. Jag är noga med att källsortera. Jag skulle ändå säga att jag drar mitt strå till stacken. Det jag vill bli bättre på är att handla mer hållbart och minska matsvinnet. Jag försöker att äta mindre kött och mer ekologiskt, men det kan bli bättre. Foto: Julia Wide

Hur ska Lidingö nå klimatmålen. Vilka är era tre viktigaste punkter?