Stadens budget debatteras – se de fem hetaste stridsfrågorna

Stockholms stad ska besluta var pengarna hamnar nästa år – nu är budgetdebatten igång. Här är fem punkter i den grönblå majoritetens budget som lär debatteras innan de klubbas igenom.

  • Publicerad 23:20, 20 nov 2019

Två dagars budgetdebatt är igång i stadshuset – nu ska Stockholms stad besluta om var pengarna hamnar nästa år.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) inledde debatten genom att konstatera att vi går mot tuffare tider och att man måste fokusera på kärnuppgifterna.

– Vi har leveraret otroligt mycket inom en rad områden. Men på grund vikande konjunktur och sämre förutsättningar måste vi fokusera på det viktiga och ta ansvar. Att öka intäkterna och minska skulderna, sa Anna König Jerlmyr som också pratade om trygghet.

Går åt fel håll

Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd svarade att staden går åt fel håll och att staden i grunden har en stark ekonomi.

– I Moderaternas Stockholm är det barnen som drabbas hårdast. Kulturlivet går på knäna och när vi borde satsa på barns läsande har bibliotek stängts, sa Karin Wanngård och kritiserade även majoritetens satsningar på skolan.

Lärarna demonstrerar mot budgeten: ”Hoppas vi hörs in i rådsalen”


Fem heta frågor

Nedan följer fem frågor som kan leda till hetsiga diskussioner i stadshuset i dagarna.

1. Skatten

Den nya budgeten är 1,3 miljarder kronor högre än den för 2019. Men samtidigt är skattesatsen oförändrad. Allt ska enligt majoriteten gå ihop sig efter sparkrav på stadens verksamheter på upp till 2 procent.

– Stockholmarna kommer att känna av en vikande konjunktur, sa finansborgarrådet Anna König Jerlemyr (M) när budgeten presenterades.

– Det är så typiskt att högerstyren alltid har sådan jäkla otur med konjunkturen. Och det är alltid någon annans fel, svarade oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S), raljerande.

Vilka verksamheter som blir vinnare respektive förlorare på detta lär debatteras.

2. Centrumförsäljning

Stockholms stad planerar att sälja Vällingby centrum. Foto: Newsec

En annan del i att få majoritetens budget att gå ihop – utan höjd skatt – är försäljningar. Bland annat säljs Vällingby centrum där prislappen lär hamna på över en miljard kronor.

–  Det här är pengar som går in till stadens kassa. Det behövs med tanke på den investeringstakt vi har, säger Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd.

Karin Wanngård (S) är mycket skeptisk och ser det som ett exempel på att den grönblå majoriteten inte vill satsa på ytterstaden.

– De lägger miljarder på att renovera Östermalmshallen, men de säljer Vällingby centrum. Det är innerstan som gäller, resten existerar inte i deras ögon.

3. Klimatsatsningar

Som ett steg i att nå klimatmålen har den grönblå majoriteten med i sin budget att Stockholms stad ska sluta köpa in vatten på flaska.

Bra, men inte nog, enligt oppositionen.

– Man måste våga ta de stora klimatbesluten – som till exempel att lägga ner Bromma flygplats – och det vågar inte Miljöpartiet ihop med borgarna, säger Karin Wanngård (S).

Men Miljöpartiet kontrade med att visa på hur man styr Stockholm mot en tydlig klimatbudget. En del i det är att lägga tydliga klimatsparkrav på varje enskild förvaltning i staden.

4. Tryggheten

Staden vill öka dagens 90 ordningsvakter till 100 ordningsvakter. Foto: Erik Lejdelin

Majoriteten mål är att halvera den upplevda otryggheten i staden till år 2025. De satsar på fler ordningsvakter, större stöd till omgivningen där någon dödats i samband med organiserad kriminalitet samt mer pengar till stadens avhopparverksamhet för personer som vill lämna den kriminella banan.

Satsningarna kritiseras av Sverigedemokraterna.

– Nio miljoner till avhopparverksamhet som nästan ingen använder sig av, samt hembesök hos småbarnsfamiljer för att förhindra kriminalitet. Bättre att lägga pengarna på verksamma åtgärder för att få slut på våldet och dödandet, säger gruppledaren Peter Wallmark.

5. Trafiken

Framkomligheten för bland annat cyklister ska bli bättre enligt den grönblå majoriteten. Foto: Christian Lärk

1,5 miljarder kronor läggs på att öka framkomligheten i Stockholmstrafiken. Majoriteten vill även göra det mer attraktivt att gå, cykla eller åka kollektivt. Dessutom lovar de en bättre snöröjning.

Trafiken är ALLTID ett ämne för het debatt.

Fakta

Så följer du budgetdebatten

Debatten sänds på webben av Stockholms stad. Länken till livesändningen hittar du här.

Debattschemat är som följer:

Onsdag den 20 november

10.00 – 12.30: Gruppledardebatt.

12.30 – 14.30: Arbetsmarknad och integration.

14.30 – 17.00: Stöd och service samt ekonomiskt bistånd.

17.00 – 19.00: Äldreomsorg och trygghet.

19.00 – 22.00: Skola.

22.00 –: Reservtid.

Torsdag den 21 november

10.00 –11.30: Miljö och klimat.

11.30 – 13.00: Finans- och stadsbyggnadsfrågor.

13.00 – 15.00: Fortsättning stadsbyggnadsfrågor samt frågor som rör kultur och stadsmiljö.

15.00 – 16.30: Bostad- och fastighetsfrågor.

16.30 – 18.30: Trafik.

18.30 – 20.00: Kultur- och stadsmiljöfrågor samt idrottsfrågor.

20.30 –: Reservtid.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre