NY HALL? Stadens ambition är att bygga en ny ishall vid Zinkensdamm. Foto: Direktpress/Mostphotos

Stadens ambition: Ny ishall vid Zinken

Zinkensdamms ishall måste rivas, då hela byggnaden riskerar att rasa. Nu står det klart att stadens ambition är att en ny anläggning ska byggas – på exakt samma plats.

  • Publicerad 15:11, 22 nov 2018

Tidigare i veckan stod det klart att Zinkensdamms ishall måste rivas. Detta då marken rört sig hela 13 centimeter, både neråt och i sidled, vilket har gjort att den temporära byggnaden riskerar att falla samman.

– Vi kunde inte förutse att det här skulle hända. Mätningar gjordes i början på året och då hade marken inte rört sig speciellt mycket. Men den senaste tiden har det blivit en jätteförskjutning, säger Linda Laine, kommunikationschef på fastighetskontoret.

Zinkensdamms ishall måste rivas

Isladan byggdes 1986 och var aldrig tänkt som en permanent byggnad, då den är byggd på ett enklare sätt och har en klenare konstruktion. Att ishallen har varit i uselt skick, möglig och med kraftigt renoveringsbehov, har inget med den planerade rivningen att göra.

– Nej. problemet är inte skicket på ishallen, den vet vi har varit dålig. Rivningen handlar om att marken har rört sig och påverkat konstruktionen, säger Linda Laine.

Att nio föreningar nu tvingas bort från Zinkensdamm precis under säsongsupptakten har upprört många stockholmare.

Bland annat Hammarbysupportern John Holmström som i webb tv-programmet 08-fotboll kallar Stockholm för ”norra Europas mest idrottsfientliga huvudstad.”

– De (idrottsförvaltningen, red.anm) sabbar idrotten för varenda jävla stockholmare. Den sista hallen innanför stadens tullar måste rivas precis när säsongen ska dra igång. De pissar oss i ansiktet, säger han upprört i programmet.

Idrottsförvaltningen gör nu vad de kan för att hitta kortsiktigt fungerande lösningar för föreningar som tidigare hade sin verksamhet i Zinkensdamms ishall. Samtidigt arbetar man vidare för att hitta mer permanenta lösningar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det ska utredas om något kan göras för att utöka istiderna vid Kärrtorps IP, om Sätra IP kan byggas ut eller om en ny hall kan byggas vid Storängsbotten nära Östermalms IP.

– Allt det här är långsiktiga lösningar som inte hjälper oss nu, men vi måste börja se vad som kan göras både i det långa och korta perspektivet, säger Camilla Hagman, kommunikationschef på idrottsförvaltningen.

Ny hall på Zinken

Fastighetskontoret är dock tydligare med vad man kommer arbeta mot för mål.

– Stadens utgångspunkt är att bygga en ny anläggning på Zinkensdamm. Det ska finnas en ishall på platsen, det är stadens ambition, säger Linda Laine. Hon tillägger:

– Möjligheten finns naturligtvis att bygga upp en permanent ishall på platsen, men vilken lösning som i slutändan blir bäst är upp till andra att besluta om.