Stänger. Några av Solnas lekplatser kan stängas kommande år. Foto: Andreas Enbuske

Staden vill stänga sju lekplatser i Solna

Solnas barn kan få färre lekplatser att välja på kommande år. I kväll väntas tekniska nämnden klubba ett beslut om att stänga sju kommunala lekplatser.

  • Publicerad 11:39, 10 jun 2020

Vi ville ha kortare köer till gungorna, inte längre

När tekniska nämnden i Solna sammanträder i kväll är en av punkterna på dagordningen framtiden för flera av Solnas kommunala lekplatser.

Förslaget som ligger innebär att sju av de 46 kommunala lekplatserna kan komma att avvecklas (se faktaruta).  

– Det är förvaltningens förslag efter en översyn som klubbades igenom i november, säger Magnus Persson (C), ordförande i tekniska nämnden.

Om förslaget går igenom är planen att de sju lekplatserna ska fasas ut över flera års tid när redskap och utrustning blir gammalt och slitet.

– Vi har flera lekplatser som ligger tätt och vissa lekplatser som har tappat i besöksantal. När de fasas ut kan vi i stället lägga resurserna som har lagts där på att utveckla andra befintliga lekparker, säger Magnus Persson.

Pågår flera år

Några datum på utfasningen finns inte och Magnus Persson vill inte spekulera i när det sker.

– Jag kan säga att det inte handlar om att stänga några lekparker i morgon, men kanske att några redskap fasas ut under året, säger han.

När en lekplats är helt utfasad kommer platsen att fortsätta vara offentlig grönyta.

– Det blir inte några parkeringsplatser utan återställs till park där man kan sitta och läsa ha picknick eller leka kurragömma, säger Magnus Persson.

Han har förståelse för att Solnaborna kan oroas av att behöva trängas på färre lekplatser, men menar att smittspridning inte ska riskeras.

– Dels handlar det om flera år framåt, men sedan kan det även vara så att de parker som blir kvar byggs ut och för fler saker. Vi vill ha kortare köer till gungorna, inte längre.

Berörda lekplatser

Klockaren

Huvudsta allé

Lilla Framnäsbacken

Rosklinten

Råsunda

Gläntan

Stenhuggaren

Visa merVisa mindre