Medborgarhuset har snart stått tomt i ett år på grund av skenande renoveringskostnader. Bakom kulisserna planerar staden nu att slopa halva Kulturskolans verksamhet. Foto: Erik Simander

Staden vill slopa all dans och musik i Medborgarhuset

“Inga jätteförändringar”, säger S-toppen Jan Valeskog om nya planen för Medborgarhuset. Men StockholmDirekt kan nu avslöja att det finns långt gångna planer på att slopa all dans- och musikundervisning och halvera Kulturskolans verksamhet i huset.

  • Publicerad 16:27, 21 nov 2017

StockholmDirekt har tidigare rapporterat om de många turerna kring Medborgarhuset, som på grund av underskattat renoveringsbehov och skenande kostnader, kommer att ha stått tomt i ett år innan ombyggnationen kommer igång igen.

Nu kommer nästa smäll. Hela 1 000 kvadratmeter av Kulturskolans utlovade ytor planeras att försvinna från huset. Samtliga dans- och musiklokaler som skulle hålla till på våning åtta planeras ryka. Istället är tanken att våningsplanet ska hyras ut till externa hyresgäster, för att få den redan hårt ansträngda ekonomin att gå ihop.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt en källa på kulturförvaltningen, samt interna dokument StockholmDirekt har tagit del av, är tjänstemännens uppdrag nu att försöka hitta ersättningslokaler åt Kulturskolans dans- och musikverksamhet någon annanstans på Södermalm. Något som hittills inte lyckats.

– Att hitta motsvarande lokaler på Söder för en billigare penning är mycket svårt. Det är beklagligt att just musik- och dansundervisningen drabbas av att Medborgarhusets kostnader ökat så kraftigt. Särskilt med tanke på att det är stadens viktigaste verksamhet för barn och ungdomars möjlighet att skapa egen kultur, som det står i stadens budget, säger källan, som vill vara anonym.

Kritiserar mörkläggning

Men den drastiska förändringen mörkas i både den interna och externa kommunikationen.

När StockholmDirekt i början av oktober rapporterade om den nya utvärderingen som fastighetskontoret gjort för ombyggnationen av Medborgarhuset uppgav Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden, att inga större förändringar var att vänta. Han hävdade då att Kulturskolan även med det nya förslaget skulle kunna ta emot fler elever – precis som utlovat.

L: Debaser borde ha fått vara kvar på Medis

Men vid en jämförelse mellan det ursprungliga genomförandebeslutet och det nya, som ska upp för beslut i kommunfullmäktige 11 december, står det klart att 1 000 kvadratmeter i huset som kulturförvaltningen skulle få basa över försvinner. Detta är dock inget man kan läsa sig till i nya beslutet, utöver formuleringen att det gjorts en "översyn av kulturförvaltningens ytor".

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I dokument StockholmDirekt tagit del av framgår det att det finns en intern kritik mot att det i ärendet inte tydligare har framgått att man i själva verket planerar en halvering av Kulturskolan.

"Danssalar eller inte spelar ingen roll för mig"

StockholmDirekt har sökt kulturborgarråd Roger Mogert (S), som enligt uppgift uppges vara väl införstådd med planerna, för en intervju i fyra dagar. Via sms från sin pressekreterare skriver han: “Exakt hur lösningarna ska se ut är inte bestämt. Förvaltningarna tittar fortfarande på detaljer i hur lokalerna nyttjas bäst. Från vår sida är det bland annat viktigt att kulturskolan ges bra förutsättningar, det kan resultera i att vissa delar så som dans kan komma att lokaliseras i andra lokaler”.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden, står först fast vid sitt tidigare uttalande om att det främst är "administrativa ytor" som försvinner. När vi konfronterar honom med de nya uppgifterna säger han sig inte känna till något om planerna.

– Det är nyheter för mig, det skulle förvåna mig mycket. Men fastighetsnämnden har inget att göra med hur kulturförvaltningen disponerar ytorna.

Det räcker att jämföra det gamla beslutet med det nya för att se att det försvinner 1 000 kvadratmeter. Hur kan du hänvisa till kontorsytor, när det aldrig funnits planer på 1 000 kvadratmeter kontor?

– Allt jag kan säga är att detaljerna i det här är ännu inte klara. Jag vet att det pågår en fortsatt diskussion om hur ytorna ska användas, det finns fortfarande frågetecken.

Du har helt enkelt dålig koll?

– Jag är insatt i en sak och det är att ekonomin ska gå ihop. Vi kan inte skjuta upp det här mer eftersom det också kostar pengar. Men vad kulturnämnden planerar på sina ytor får du ta med dem, om det blir danssalar eller inte spelar ingen roll för mig. Det viktigaste är att det blir publika ytor.

Hur kommer det sig att det inte framgår i det nya beslutsunderlaget att en så pass stor del försvinner?

– Det framgår indirekt. Visst, det kanske kunde vara tydligare skrivet, men det är inget vi får ändra i nu. Det kommer tillkomma en text från stadsledningskontoret, där det kanske omnämns. Men de som påverkas är i alla fall välinformerade om vad som gäller.

LÄS ÄVEN:

Mångmiljonsmäll för Medborgarhuset på Söder

Renoveringen av Medborgarhuset avbryts - blir för dyrt

Så blir nya Medborgarhuset

Unika bilder: Tomma Medborgarhuset inifrån

Debaser om haveriet med Medborgarhuset: "Ett hån"

Barnens teater måste lämna Medborgarhuset - Har ingen ny lokal

Bakgrund – detta har hänt

I den ursprungliga planen för det nya Medborgarhuset utlovades Kulturskolan 1 800 kvadratmeter. Här skulle specialanpassade lokaler för teater, dans och musik ingå.

Då kostnaderna för renoveringen av Medborgarhuset skenade iväg på grund av att huset var i sämre skick än väntat, drog staden i nödbromsen i början av sommaren. Staden presenterade i oktober en ny plan, där kostnaden höjts från 670 miljoner till 1 miljard. Detta skulle dock ske utan större förändringar, enligt det nya utlåtandet.

Enligt interna dokument är planen att Kulturskolan nu enbart ska få disponera 760 kvadratmeter i huset. Detta ska främst lösas genom att dans- och musikverksamheten förläggs i andra lokaler.

Kommunfullmäktige fattar beslut om den nya planen för Medborgarhuset 11 december.

Medborgarhuset tömdes på hyresgäster, som bland annat Debaser, vid årskiftet 2016/2017. På grund av oförutsedda renoveringsbehov måste staden ta ett nytt beslut om byggnaden. Först andra kvartalet 2018 beräknas ombyggnationen starta igen. 

Sedan Medborgarhuset evakuerats för renovering sker Kulturskolans verksamhet idag tillfälligt i omkringliggande lokaler. Teatern är inhyst i en paviljong på Engelska skolans skolgård, dansen sker i en gymnastiksal och musiken i tillfälliga lokaler i Söderhallarna.

Visa merVisa mindre