Madeleine och hennes sambo bor i Alphyddan vid Äppelvikens hamn. Foto: Mitt i / Privat

Staden vill sälja hyreshusen i Äppelviken

Nu vill staden sälja de kända 1800-tals husen vid Äppelvikens hamn. Madeleine och Bengts hyresrätt har värderats till 8,8 miljoner. – Ingen normal person med ett hyreskontrakt har råd att köpa ett hus för den här summan, säger Madeleine Asp.

  • Publicerad 17:09, 14 jun 2018

På Äppelviksvägen vid Äppelvikens hamn ligger de fyra hyreshusen Stora Sjövillan, Lilla Sjövillan, Alphyddan och Mangelbodsvillan. Husen som är byggda på 1800-talet ägs av Stockholm stad som nu vill sälja husen.

– Villorna ska säljas eftersom de inte längre är strategiskt viktiga för staden att äga. Vi ska egentligen inte alls äga privatbostäder, att vi äger dem är en historisk rest från när staden en gång planerade för ett brofäste på platsen, säger Linda Laine, presskontakt på fastighetskontoret.

Alphyddan är en av de hyreshus som staden nu vill sälja.

Madeleine Asp och hennes sambo Bengt har bott i villan Alphyddan i 11 år. Staden har nu erbjudit dem att köpa huset på 64 kvadrat för 8,8 miljoner kronor.

– Ingen normal person med ett hyreskontrakt har råd att köpa ett hus i Äppelviken för den här summan. Huset är också enormt eftersatt. De tar ifrån oss våra hem och våran trygghet, säger Madeleine.

Staden har nu skickat ett förvärvserbjudande till samtliga hyresgäster. Ett av husen som heter Sjövillan är ett flerfamiljshus och de boende har nu gått ihop och bildat en bostadsrättsförening. Lilla Sjövillan och Mangelbodsvillan har blivit värderade till 18 miljoner respektive 15 miljoner.

– Vi vet inte om alla har råd att köpa loss sin bostad. En möjlighet de har då är att byta bostad med någon som är intresserad av att gå in som köpare. Vi tänker naturligtvis ha en dialog om eventuella alternativ med hyresgästerna, säger Linda Laine.

Stora sjövillan vid Äppelvikens hamn. Foto: Emilia Hedman