Jerzy Slazak från miljöförvaltningens avdelning för hälsoskydd tar det tredje provet vattenprovet på Smedsuddsbadet. Foto: Jonas Sylvén-Möller

Staden vill inte varna om bajsvattnet vid Smedsuddsbadet

Två vattentester har nu visat på bajsbakterier vid Smedsuddsbadet. Men staden vill inte utfärda något badförbud. – Att varna för tidigt kan leda till panik, säger Jerzy Slazak från miljöförvaltningen.

  • Publicerad 05:08, 11 jun 2019

Det är måndag och solen skiner. Smedsuddsbadet är välfyllt: En skolklass spelar brännboll i gräset, några tonåringar leker på bryggan och på en bänk har Margareta Eklund slagit sig ner.

– Jag är här med mitt barnbarn. Hans skola har friluftsdag, säger Margareta Eklund.

För två veckor sedan tog miljöförvaltningens avdelning för hälsoskydd försäsongsprover på nästan alla innerstadsbaden. Alla fick godkänt utom Smedsuddsbadet, mer specifikt badet vid bryggan på västra sidan. Vattnet visade höga halter av kolibakterier (ofta orsakat av avloppsläckage och naturgödsel).

– Det är lite oroväckande att vi får ett sånt resultat med första testet. Men det kan vara en ren tillfällighet och vi måste få det bekräftat, sa Jerzy Slazak, miljö- och hälsoinspektör på miljöförvaltningen, till Mitt i då.

Inte gått ut med varning

Under helgen som gick var vädret bra. Smedsuddsbadet var packat med soldyrkare. Men ingenstans fanns skyltar som informerade om de höga halterna av kolibakterier.

– Vi avråder folk från att bada om proverna har visat på otjänligt vatten i flera tester i rad, säger Jerzy Slazak.

Jerzy Slazak i full färd med att ta vattenprov. Foto: Jonas Sylvén-Möller

Prov nummer två, som Jerzy Slazak tog förra veckan, visade på något bättre resultat än det första: Tjänligt vatten med anmärkning. Vilket betyder att det inte är farligt att bada eftersom bakterierna inte fräter genom huden. Däremot bör kallsupar undvikas.

– Toaletten och duschen där borta är avstängd. Vi kan vara säkra på att bakterierna inte kommer från den anläggningen här, säger han och pekar upp mot stranden.

I dag är Jerzy Slazak på plats för att ta prov nummer tre. Han samlar in vatten i en plastbägare med hjälp av en lång träpinne. Enligt honom är det först efter flera tester som det går att dra en egentlig slutsats, eftersom vatten rör på sig.

Till exempel kan två tester tagna på samma plats med en timmes mellanrum visa helt olika resultat.

– Nu ska det här vattnet skickas med tåget till Linköping. Där ligger närmaste laboratoriet. Det tar ett tag att få svar, säger Jerzy Slazak.

Margareta Eklund är här med sitt barnbarn. Foto: Jonas Sylvén-Möller

Ska stå i Mitt i

Margareta Eklund, som sitter och lapar sol på bänken, blir inte avskräckt från att bada av dåliga provresultat. Däremot skulle hon gärna vilja att informationen kommunicerades ut på något sätt.

– De kanske inte behöver ställa ut stora varnande skyltar här. Det räcker att det står i Mitt i Kungsholmen. Den läser ju alla, säger hon.