VISION. Så här ville elektronikföretaget att deras nya butik i City skulle se ut innan politikerna stoppade planerna. Foto: Apple/Foster&Partners

Staden vill inte köpa Apple-tomten i Kungsträdgården

I slutet av förra veckan skrev Fastighetsvärlden att Apple rasar mot staden och vill sälja tomten i Kungsträdgården dyrt efter att det grönblå styret nobbat planerna på en flaggskeppsbutik där. Nu kan StockholmDirekt avslöja att staden inte är intresserad av att köpa.

  • Publicerad 15:56, 11 feb 2019

I oktober förra året berättade den grönblå majoriteten att man fimpade arbetet med detaljplanen för Apples tänkta butik i Kungsträdgården. Förhoppningen var att bolaget istället skulle kunna tänka sig att bygga sin flaggskeppsbutik någon annanstans i staden.

Enligt tidningen Fastighetsvärlden blev företrädare för Apple "fullständigt rasande" efter beslutet.

– Ja, det stämmer. Det var absolut inga snälla ord, det var elaka sådana som jag inte vill återge, säger Björn Ljung (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, till Fastighetsvärlden och tillägger att företrädarna ska ha sagt att de nu inte vill ha någonting med Stockholms stad att göra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Apple äger fortfarande tomten där byggnaden som rymmer TGI Fridays ligger i dag. Det gör att de trots stadens nej, ändå skulle kunna bygga en ny butik där.

Det var bara det nya förslaget, där butiken var större än gällande detaljplan, som avbröts.

Byggnaden och tomträtten köpte de från Stockholms handelskammare för 129 miljoner kronor 2015. I december förra året sa finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) till Fastighetsvärlden att staden kunde tänka sig att börja diskutera att köpa den från Apple.

Enligt samma tidning vill Apple nu ha 179 miljoner kronor för den, det vill säga 50 miljoner kronor mer.

Men nu har staden ändrat sig. Till StockholmDirekt skriver Edward Tovi, pressekreterare hos stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M), att staden inte är intresserade av att köpa tillbaka tomträtten.

"Det finns inget ärende och det pågår inga samtal mellan Stockholms stad och Apple. Därav finns det inget att kommentera" skriver han.

Så staden är inte intresserade av att köpa tillbaka tomten?

"Nej, det är vi inte", skriver Edward Tovi.