Konceptbild. Entrén mot Medis byggs ut, och på taket till saluhallen föreslås en restaurang ligga. Foto: DinellJohansson

Staden vill ha restaurang på Söderhallarnas tak

Söderhallarna ska få ett nytt utseende, en restaurang ska in på taket och Södermalms allé ska livas upp. Det är stadens förslag för den nya saluhallen, som klubbades igår.

  • Publicerad 11:25, 16 okt 2020

Söderhallarna invigdes för snart 40 år sedan och det är dags för större invändiga renoveringar. I samband med det vill fastighetsägaren Atrium Ljungberg passa på att göra saluhallen mer attraktiv för kunder och hyresgäster.

Det kräver dock en ändring av detaljplanen, och staden har kommit med förslag på hur Söderhallarna kan komma att se ut.

Det innebär bland annat nya entréer mot Medborgarplatsen, Fatburstrappan och Södermalms allé.

– Söderhallarna är ganska svårorienterade som lokalerna ser ut idag. De nya entréerna öppnar upp hallen mer och flödet igenom den underlättas, säger Sophia Norrman Winter, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

Entré. Genom att lägga en entré ut mot Södermalms allé ska området bakom saluhallen bli mer levande. Foto: DinellJohansson

Restaurang på taket

Målet är också att Södermalms allé och Västgötagränd ska livas upp, och inte ha samma känsla av bakgata som den sidan har idag, menar Sophia Norrman Winter.

I förslaget finns även planer på att Saluhallen ska få en till våning, med plats för en restaurang. Det andra huset, som heter Björkhallen, får även den påökt i form av två våningar. De vigs dock åt kontorsplatser.

Stadsbyggnadsnämnden klubbade igår, torsdag, genom förslaget på sitt sammanträde. Nu är planen att allmänheten ska tycka till om förslaget under samrådsperioden, som är satt till december 2020.

Granskning är i dagsläget planerad till november 2021 och ett antagande av planen i mars 2022.