Staden ansöker om ordningsvakter i Hjulsta. Foto: Direktpress

Staden vill ha ordningsvakter till Hjulsta

I år utökar Stockholms stad sin satsning på mobila ordningsvakter på olika platser runt om i staden. Häromveckan skickades en ansökan för delar av Hjulsta.

  • Publicerad 09:41, 27 jan 2021

I november rapporterade Mitt i om att staden valt att ansöka om att göra delar av Akalla och Kista till så kallade LOV 3-områden; platser där ordningsvakter har tillåtelse att patrullera.

Nu meddelar Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) att de även skickat in en ansökan för ett större område i Hjulsta.

Den aktuella platsen sträcker sig från Hjulsta tunnelbanestation och österut till Tensta tunnelbanestation, och omfattar bland annat Hjulsta torg, Hjulsta grundskola, Hyllingeskolan, Tensta gymnasium och Tensta sim- och idrottshall.

– Platserna har återkommande problem med ordningsstörningar och skadegörelse. En stor del av de anmälda brotten i området är av mängdbrottskaraktär, vilket är enklare brott som inte alltid kan prioriteras av polis. Efter att Spånga och Tensta fått ordningsvakter har vi dessutom märkt att en del av problematiken förflyttat sig till Hjulsta, säger Erik Slottner.

Ordningsstörningar

Enligt statistik från SL hade Hjulsta tunnelbanestation 265 rapporterade ordningsstörningar mellan januari och november i fjol.

– Det är mycket för att vara en slutstation och indikerar att ordningsvakter behövs även utanför själva stationen. De som bor i Hjulsta ska kunna känna sig trygga och inte behöva skrämmas av gäng som står och hänger eller folk som sysslar med kriminella aktiviteter, säger Erik Slottner.

Staden hoppas att polisen godkänner ansökan innan sommaren.

Ordningsvakter

Stadens ordningsvakter är mobila, och åker runt och patrullerar på olika platser där de fått tillstånd, så kallade LOV 3-områden.

Tidigare godkända områden i Järva är i Tensta, Rinkeby, Husby och Spånga centrum.

I budget för 2021 utökar den grönblå majoriteten satsningen på ordningsvakter och lägger ytterligare 15 miljoner, totalt 95 miljoner kronor.

Staden väntar fortfarande på besked om ansökan för Kista, Akalla och Hjulsta.

Visa merVisa mindre