I november rapporterade Mitt i om att staden valt att ansöka om att göra delar av Akalla och Kista till så kallade LOV 3-områden; platser där ordningsvakter har tillåtelse att patrullera.

Nu meddelar Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) att de även skickat in en ansökan för ett större område i Hjulsta.

Den aktuella platsen sträcker sig från Hjulsta tunnelbanestation och österut till Tensta tunnelbanestation, och omfattar bland annat Hjulsta torg, Hjulsta grundskola, Hyllingeskolan, Tensta gymnasium och Tensta sim- och idrottshall.

– Platserna har återkommande problem med ordningsstörningar och skadegörelse. En stor del av de anmälda brotten i området är av mängdbrottskaraktär, vilket är enklare brott som inte alltid kan prioriteras av polis. Efter att Spånga och Tensta fått ordningsvakter har vi dessutom märkt att en del av problematiken förflyttat sig till Hjulsta, säger Erik Slottner.

Ordningsstörningar

Enligt statistik från SL hade Hjulsta tunnelbanestation 265 rapporterade ordningsstörningar mellan januari och november i fjol.

– Det är mycket för att vara en slutstation och indikerar att ordningsvakter behövs även utanför själva stationen. De som bor i Hjulsta ska kunna känna sig trygga och inte behöva skrämmas av gäng som står och hänger eller folk som sysslar med kriminella aktiviteter, säger Erik Slottner.

Staden hoppas att polisen godkänner ansökan innan sommaren.