De omhändertar berusade personer, avvisar personer som uppträder stökigt, förebygger skadegörelse och samarbetar med polisen. I ett år har Stockholms stad haft ordningsvakter vid Årsta torg, Lagaplan i Bagarmossen och på flera platser i Skarpnäck, bland annat vid Pilottorget.

Nu har staden ansökt hos polisen om att få behålla ordningsvakterna ytterligare tre år, fram till hösten 2023.

Avslag på andra platser

Nyligen fick staden avslag på ansökan om att ha ordningsvakter i Humlegården, och tidigare fick staden inte förlängning av tillståndet vid Stureplan, samt avslag på en ny ansökan vid Kungsträdgården.

När det gäller stadens ansökningar beskriver äldre- och trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD) ett moment 22: När tryggheten ökat tack vare att ordningsvakter funnits på plats minskar i sin tur den otrygghet som är ett kriterium för att bli beviljad förlängning.

Hoppas på ja från polisen

I Årsta, Bagarmossen och Skarpnäck tror han ändå på ja från polisens rättsenhet, som nu ser över ansökningarna.

– Vi har goda förhoppningar om ett positivt besked inom kort, det är lättare att få igenom en förlängning än att få igenom en helt ny ansökan, säger Erik Slottner.

Tusentals besök

Ordningsvakterna har genomfört cirka 3 200 besök i Årsta, Bagarmossen och Skarpnäck det senaste året – besök som enligt Erik Slottner fyller en viktig funktion.

– Vi jobbar hårt i staden för att få fler områden med ordningsvakter. De bidrar till att öka tryggheten i lokalsamhället och får lite samma roll som gamla kvarterspoliser, den typen av trygghetsskapande åtgärder är viktigt, säger han.