Robert Isesund, sportchef hos Rågsved IF. Foto: Sacharias Källdén

Staden vill få fler tonåringar att börja idrotta

Staden och Rågsveds IF ska jobba tillsammans de närmaste tre åren. Uppdraget: Få fler tonåringar i Vantör att göra något kul och bra på fritiden.

  • Publicerad 16:13, 16 maj 2019

Staden vill att fler barn och ungdomar i Hagsätra, Rågsved, Högdalen och Bandhagen ska ha något meningsfullt att göra på fritiden. Därför inleder de ett samarbete med Rågsveds IF för att fånga upp killar och tjejer i åldern 13-20 år.

En person ska samordna

Planen är att anställa en fritidskoordinator på deltid, sex timmar i veckan, som ska stötta lokala föreningar och vara ett nav mellan dem så att de kan komplettera varandra och erbjuda olika typer av aktiviteter. Även hjälpas åt att nå ut till tonåringarna.  

Staden väljer Rågsveds IF som samarbetspartner för att föreningen är ”en stark och väletablerad aktör i området”.

– Det känns jättekul! Vi är förankrade i området på så många olika sätt. Vi har allt från morgonfys på skolorna och trygghetsvandringar till spontanfotboll på kvällarna och vår vanliga träningsverksamhet. Så vi har många naturliga kontaktytor med ungdomarna, säger Robert Isesund, sportchef hos Rågsveds IF.

De allra flesta av aktiviteterna ska vara gratis för ungdomarna, menar han.

– I nio fall av tio ska det vara gratis. Många tror att det är svårt att gå med i en förening, att man måste betala en dyr medlemsavgift, köpa träningskläder och vara bra på en sport redan innan. Men det är tvärtom! Tröskeln ska vara låg.

Startar 1 juni

I början handlar det om att få så många unga som möjligt att prova på en aktivitet, enligt Robert Isesund.

– Utmaningen sedan är att få dem att fortsätta träna på permanent basis. Väcka ett intresse som gör att de får in en vana att idrotta, och bli en del av föreningslivet.

Den som, med stor sannolikhet, kommer att få rollen som koordinator är Tobias Tegnestrand från Rågsveds IF.

– Vi ska starta ett nätverk med lokala aktörer och tillsammans kommer vi ta fram metoder för att nå målgruppen. Det kan handla om att exempelvis ordna drop-in- och lovverksamhet, olika events och liknande, säger han.

Stadsdelen är beredd att gå in med 95 000 kronor per år i tre år, totalt 285 000 kronor, och arbetet ska dra igång 1 juni i år. Ärendet ska upp i stadsdelsnämnden nästa vecka.

Anmäl intresse

Är du 13-20 år och intresserad av att testa en sport/aktivitet, mejla tobias@ragsvedsif.org.