Bolaget bakom M/S Birger Jarl vid Stadsgårdskajen hotas av saftiga böter. Foto: Mostphotos

Staden vill få bort hotellfartyg från Södermalm

Hotellfartyget M/S Birger Jarl ska bort från Stadsgårdskajen, enligt staden som även förbjudit hotellverksamhet på båten. Men fartygschefen slår tillbaka och de har överklagat besluten.

  • Publicerad 12:38, 28 jun 2019

Hotell- och restaurangverksamheten M/S Birger Jarl, som ligger mellan Fotografiska och Birka Cruises, har sedan förra sommaren inte rätt att ligga där, enligt staden. Med hänvisning till omfattande brister i brandsäkerheten har staden också förbjudit att fartyget används som hotell.

– Det är inte okej med ett hotell som är svårt att utrymma om det brinner. Vi bedömer en säkerhetsrisk, det här är inte på skoj. Men de delar uppenbarligen inte vår uppfattning, eftersom de överklagar, säger Agneta Granlind som är handläggare i ärendet. 

Enligt Agneta Granlind klassas fartyget nu som en byggnad, eftersom Transportstyrelsen dragit in fartygets passagerarcertifikat på grund av bristerna i brandskyddet. En byggnad behöver bygglov från staden för att få ligga vid kajen, något fartyget saknar.

Men M/S Birger Jarl har överklagat beslutet att det krävs ett bygglov. Det ärendet har inte kommit lika långt som användarförbudet, utan ligger just nu hos länsstyrelsen. Och hotellverksamheten är igång.

– Vi kan faktiskt inte ingripa, det är långa processer när vi jobbar med tillsyn. Det tar tid att utreda och sedan har man rätt att överklaga, hela vägen upp till sista instans, mark- och miljööverdomstolen, säger Agneta Granlind.

Chefen slår tillbaka

Men Ulf Larsson, som är fartygschef på M/S Birger Jarl och för företagets talan, menar att fartyget inte ligger vid kajen permanent, och alltså inte är någon byggnad. Enligt honom har M/S Birger Jarl flyttat sig senast i maj. Han menar också att det hela i själva verket rör sig om en hyrestvist.

– De har satt alldeles för hög hyra på oss. Enligt deras egen prislista ska 60 procent rabatt utgå för ett K-märkt fartyg. Vi betalade för mycket i 2,5 år. När vi slutade att överbetala, i juli i år, och krävde att Stockholms hamn retroaktivt betalar tillbaka de 3,1 miljoner kronor de tagit från oss, då sa man upp kontraktet, säger Ulf Larsson.

– När vi slutade betala full hyra krävde de hyran genom Kronofogden, när jag bestred det backade de på alla sina krav gentemot oss. Då lämnade jag in krav till tingsrätten på de 3,1 miljoner de är skyldiga, och då sa de upp oss, fortsätter han.

Leif-Ivans båt prickad i krogkontroll

Nu har mark- och miljööverdomstolen två månader på sig att fatta beslut om prövningstillstånd. Om överklagan avslås även där hotas M/S Birger Jarl av stora böter om de fortsätter att bedriva hotell.