Staden vill bygga modulhus i Hjorthagen vid Rådjursstigen. Foto: Arkivbild

Staden vill bygga nya modulhus på Östermalm

Stadens arbete med att bygga modulhus för flyktingar går vidare. Nu har man hittat en plats i Hjorthagen där man vill bygga för nyanlända familjer.

  • Publicerad 15:10, 1 sep 2017

Platsen staden har hittat är vid Rådjursstigen ner mot Gasverksvägen där en tom yta finns. Nästa vecka ska man borra i platsen för att göra markundersökningar. Visar analyserna att det går att bygga på platsen går man vidare till stadsbyggnadsnämnden med en bygglovsansökan.

– I Östermalms stadsdel har vi inte haft någon plats att bygga på men nu har vi hittat en plats som vi undersöker, säger Anna Mölgård stadens samordnare för bostäder för nyanlända

Oklart datum för inflytt

Tidsplanen är att ansökan går upp i stadsbyggnadsnämnden i december. Men sedan är det oklart när huset skulle vara klart för inflyttning.

– Det kommer ta ett tag innan det står ett hus. Men det är svårt att säga hur lång tid det tar, då det har med eventuella överklaganden att göra. Men mellan sex månader till ett par år har det tagit på andra platser.

Varför passar den här platsen?

– Man måste titta hur det ser på den fysiska platsen. Byggloven för modulhus är tillfälliga på 15 år eller på tre gånger fem år. Så det får inte vara så att det ska byggas permanent på platsen kommande år, säger Anna Mölgård som också ser närheten till Norra Djurgårdsstaden som ett plus.

– Rent spontant tänker jag att det borde finnas tillgång till förskolor i närheten och vi vet att det kommer barn.

Runt 25 familjer

För det skulle vara runt 20-30 familjer som bor i huset om det byggs.

– Det är alltid för familjer som har kommunplacerats i Stockholm som modulhus byggs.  Jag vet att det finns en oro att det ska vara ensamhushåll, men så blir det inte. Alla som kommer bo där har uppehållstillstånd och är i arbete, praktik, skola eller förskola, säger Anna Mölgård.

Om bygglovsansökan går upp i stadsbyggnadsnämnds kommer grannar att bjudas in till informationsmöten.