VISIONEN. Så här är det tänkt att Vasagatan, här sett från Klarabergsgatan, ska se ut när jobbet är klart. Foto: Sweco Architechts

Staden varnar för nytt trafikstök i City

Staden varnar nu för ordentligt med stök i trafiken på Vasagatan från och med nästa vecka när arbetet med att bygga om gatan fortsätter. 2022 ska hela gatan vara klar.

  • Publicerad 10:10, 11 sep 2020

Trodde du att arbetet på Vasagatan, som inleddes 2018, var klart? Glöm det. För på tisdag inleds nästa etapp av ombyggnationen då tre nya, stora, arbetsområden startar samtidigt och då kommer det bli rejält med stök flaggar nu staden för.

Första delen av nya Vasagatan klar – firades med trädplantering

Under byggtiden minskas utrymmet för alla trafikanter. Gående får mindre yta att vandra på längs husfasaderna. Bilar och cyklar ska även fortsättningsvis kunna färdas i båda riktningarna förbi arbetsområdena men måste samsas på körbanan eftersom det inte finns plats för separata filer, enligt staden. Ett nödvändigt ont enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP)

– Det kommer påverka trafikflödena men det är inte så mycket vi kan göra åt. När allt är klart kommer vi ha en modern, bra stadsgata där vi framförallt har skapat bredare ytor för gående, där vi separerar cyklister och styr upp biltrafiken, säger han.

Den här etappen beräknas vara klara till juni 2021. Men hela gatan ska vara klar 2022 så räkna med fortsatt stök fram till dess. Staden uppmanar de som kan att hitta andra färdvägar.

– Det kommer vara rejält rörigt ända fram till 2022. Men om alla tar det lugnt och visar hänsyn kommer de komma fram på ett bra sätt även om det inte kommer vara helt enkelt, säger Helldén.

Att tre arbetsområden startar samtidigt beror på tidsaspekten enligt honom.

– Annars hade vi varit klara 2024, och när det här är klart så väntar andra arbeten på att komma igång, som på Kungsgatan. Vi kan inte ha flera stora ombyggnader samtidigt, då funkar inget, säger Helldén.

STÖK. Här är arbetsområdena som startar på tisdag. Foto: Trafikkontoret

Arbetet på Vasagatan

Inleds natten mellan den 14 och 15 september på tre områden:  Östra sidan mellan Kungsgatan och Olof Palmes gata, västra sidan mellan Vasaplan och Centralplan/taxiplatsen, östra sidan mellan Tegelbacken och området under Vattugatan.

Under etappen kommer tolv befintliga träd att tas bort. Under hela projektet tas 43 träd bort och ersätts av 67 nya, enligt staden.

Ombyggnationen innehåller bland annat bredare trottoarer, nya cykelbanor, fler träd och ny gatubelysning, enligt staden. Även nya cykelbanor vid Norra Bantorget, Östra Järnvägsgatan och Vasaplan ingår i projektet.

Enligt stadens senaste beräkningar kommer projektet att kosta 290 miljoner kronor, samtidigt som staden beräknas få inkomster på 109 miljoner kronor vilket ger en nettokostnad på 181 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre