Permanent avrådan från Smedsuddsbadet efter höga nivåer av bajsbakterier. Foto: Eric Thorsson

Staden varnar: Bajsbakterier i badvattnet

Smedsuddsbadets vatten innehåller farliga mängder bajsbakterier – för fjärde gången på en månad. En utredning är tillsatt men risken är stor att källan till föroreningen aldrig hittas. Nu utfärdar staden en permanent avrådan från att bada vid platsen.

  • Publicerad 18:59, 19 jul 2018

Nästan ingen lyckades slå Smedsuddsbadet på fingrarna när Havs- och vattenmyndigheten i maj rankade vattenkvaliteten på Sveriges badplatser.

Bedömningen görs genom en sammanvägning av de senaste fyra årens provresultat och när rapporten släpptes hade vattnet vid det EU-klassade badet inte fått en enda anmärkning. Sedan hände något.

Sju gånger högre bakterienivåer

I juni slogs nämligen rekordet med råge när antalet kolibakterier och enterokocker helt plötsligt sjudubblades från tidigare högsta mätning.

Enligt Danuta Persson – miljöinspektören som tagit proverna – är det inte ovanligt att enstaka resultat står ut från resten. Även om det här är det högsta som uppmätts på Kungsholmen.

– Det handlar ofta om tillfälliga föroreningar men jag skulle bli orolig om det upprepas, säger Persson.

Kan orsaka hjärnhinneinflammation

Sagt och gjort. Idag kom nämligen tredje provsvaret i rad – och fjärde på en månad – där vattnet bedöms otjänligt. Mängden kolibakterier har sjunkit men enterokockerna ligger fortsatt skyhögt.

Båda bakterierna hittas i djur och människors tarmar och kan vid stora mängder orsaka inflammationer i urinvägar, hjärnhinnor och hjärtklaffar.

Vi får hoppas på det bästa

Danuta Persson

Permanent avrådan från bad

Så allvarligt är det att staden nu utfärdar en permanent avrådan från att bada vid platsen. Den varningsskylt som sitter uppe ska kompletteras med en närmre strandlinjen, även om den nuvarande verkar ha haft effekt.

Under torsdagen är det nämligen lugnare än vanligt och när Maria och Martin Kjell från Östersund ser skylten och förstår varför så vänder de direkt.

– Vi tyckte det var misstänkt lite folk. Barnbarnet gillar ju att bada men nu får vi leta upp någon annan badplats, säger Maria.

Martin och Maria Kjell från Östersund såg fram emot ett semesterbad men vände vid varningsskylten. Foto: Eric Thorsson

Källan kanske aldrig hittas

För att komma till rätta med problemet drar staden nu igång en utredning. Avloppsledningar kontrolleras, möjliga källor letas på kringliggande verksamheter och Stockholm vatten kopplas in för att hjälpa till med detektivarbetet.

Risken är dock stor att gåtan går olöst.

– Att härleda föroreningar till en specifik källa är väldigt svårt. Kanske hittar vi den aldrig, säger Danuta Persson.

Vad gör ni om källan inte hittas?

– Då får vi fundera tillsammans med staden om hur vi går vidare inför nästa säsong. Men vi får hoppas på det bästa.