Staden tar in tunga Bredängsexperter när Flygplansparken ska renoveras

Flyplansparken ska rustas upp och bli bättre. Men hur ska den se ut? Det ska Bredängsborna själva få bestämma.

  • Publicerad 14:13, 9 sep 2016

– Trist.

Så beskriver Derya Akcay Flygplansparken i Bredäng. Eller Gröna stugans park som den också kallas. Hon har vuxit upp i närheten och lekt i parken som barn. Nu gungar hon femåriga dottern Aylin för fullt.

– Parken är så tom, det känns som att man kan göra mycket med den, med tanke på alla barn som leker här hela tiden.

Och det ska hända grejer i parken. Sedan augusti har Skärholmens stadsdelsförvaltning haft två öppna möten med Bredängsbor och tre till är planerade till hösten.

– Vi vill involvera de boende så att parken blir något som de vill ha. Det är ju ändå de som använder parken, säger Anna Björklund, samordnare på stadsdelsförvaltningen.

De tre kommande mötena sker i oktober på Bredängs bibliotek och är öppna för alla. Stadsdelen ska i samarbete med Openlab, som är en samarbetsorganisation mellan bland andra Stockholm stad, Stockholms universitet och KTH, och Bredängsborna ta fram en medborgarbudget, som ska styra hur parken ska renoveras och vad som ska finnas där i framtiden.

– Projektet ska pågå hela hösten, så att vi kan börja bygga den nya parken under nästa år. Tanken är att samla in synpunkter som kan landa i ett eller flera förslag som Bredängsborna sedan får rösta om, säger Anna Björklund.

Upp till en miljon

På de tidigare mötena i augusti har de som kommit fått önska saker som kostar upp till en miljon kronor, bland annat genom att lämna in skriftliga förslag, sätta upp bilder på en karta eller en modell av parken.

– Tanken är ju att vi inte ska styra projektet, så det är helt fritt vad man väljer. Bland förslagen som kom in i somras var det många som ville ha en ny basketplan och något med vatten, till exempel plaskdammar eller en dusch. Vissa ville ha mer träd, andra mindre. Så vi får se hur det utvecklas, säger Anna Björklund.

Premiär i stadsdelen

Liknande medborgarbudget-projekt har tidigare gjorts i Farsta och är på gång i andra stadsdelar. För Skärholmen är det premiär.

– Vi börjar med den här parken. Men det är mycket som ska göras i stadsdelen, så det här sättet att jobba är något vi kan gå vidare med i hela Skärholmen, säger Anna Björklund.

Derya Akcay har varit med på mötena i augusti och är positiv till projektet.

– Det är en bra idé att de frågar oss vad vi vill ha. Om jag fick bestämma skulle jag vilja ha en pool här, det vore kul för småbarnen och det finns mycket plats som inte används här. Andra bra grejer vore fler bänkar, en grillplats, fler gungor och en sandlåda. Och så kunde de förnya flygplanet lite, säger hon.

Och dottern Aylin vet precis vad hon vill ha.

– En rutschkana. Och en klätterställning!

Parkupprustningar på andra ställen

Sätradalsparken: Ska rustas upp och göras tryggare. Bland annat pågår arbete för att få till ett löpspår i parken, som ska fungera som ett alternativ till den som tycker att det känns otryggt att springa i Sätraskogen.

Idleken: Planer har funnits på att parken skulle rustas upp under 2016. Men eftersom platsen ingår i ett av fokusområdena i Fokus Skärholmen är framtiden osäker. Förhoppningen är att man 2018 ska veta hur det blir. Under tiden görs dock mindre satsningar, som lådor för stadsodling.

Västerholmsparken: Förra veckan invigdes en plan för pannafotboll, en två-mot-två fotbollsvariant. Men satsningar ska även göras för fler aktiviteter för tjejer.

Visa merVisa mindre