Staden spolade bort 20 miljoner i stort toa-fiasko

Avtalet skulle ge staden 70 offentliga supertoaletter, nästan gratis. Men efter fem år har bara drygt hälften öppnat – och notan skenar. Nu visar Mitt i:s granskning att staden släppt kontrollen över pengarna.

  • Publicerad 12:14, 29 jan 2019

Projektet ”Toa för alla” var ett av den rödgrönrosa majoritetens prestigeprojekt efter valet 2014. Staden hade slutit ett tioårigt avtal med reklamfirman JC Decaux som skulle bygga 70 självrengörande supertoaletter i hela stan. I utbyte gav staden bort 350 attraktiva reklamplatser utomhus.

Oppositionen: ”toalettfiasko”

Det var en win win-situation. Stockholmarna skulle få sina efterlängtade toaletter och JC Decaux kunde se fram emot miljonintäkter. Allt staden skulle stå för var vatten, avlopp och betongfundament där toaletterna skulle placeras. Några hundratusen per bygge, var det tänkt.

Men projektet gick långsamt. Efter ett och ett halvt år hade bara en toalett kommit på plats och projektet kallades för ”toalettfiaskot” av oppositionen.

Detta är ett utmärkt samarbete. Jag tycker det här är fantastiskt.

Daniel Helldén (MP) trafikborgarråd

I juni 2016 lovade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) bättring. 35 av toaletter skulle stå klara samma år och resten skulle öppna 2017.

– Detta är ett utmärkt samarbete. Stockholm stad får offentliga toaletter med full service och underhåll, JC Decaux får reklamutrymme, jag tycker det här är fantastiskt, sa han till TT vid invigningen av den offentliga toaletten på Norra Bantorget.

Budgeten sprack med 20 miljoner

Men när Mitt i granskar det drygt fyra år gamla avtalet visar det sig att både tidsplanen och budgeten spruckit – rejält. Flera källor berättar om brister i stadens hantering av både kostnader och tidsplan. Mitt i har också granskat fakturor, beställningar och timrapporter för omkring 40 av de planerade toaletterna.

Det är en skitaffär

En källa med insyn

Trots att bara hälften av toaletterna har öppnat är pengarna slut och budgeten har överskridits med minst 20 miljoner – nästan en fördubbling. I januari 2019 väntar fortfarande flera stadsdelar och stockholmare på sina toaletter.

– Problemet är att det aldrig fanns någon juridiskt bindande tidsplan. JC Decaux kunde tjäna miljoner på att sätta upp sin reklam i hela staden, men det fanns inga incitament för att bygga toaletterna. Det är en skitaffär, säger en källa med insyn.

Kostnader ökade med 700 000

Men det är inte bara avtalet med JC Decaux som kritiseras. Arbetet med att dra el, vatten och avlopp till de tänkta toaletterna – som var stadens ansvar – har blivit både försenat och har i flera fall helt stannat av. Det har också blivit betydligt dyrare.

Den offentliga toaletten i Rålambshovsparken skulle kosta max 350 000 kronor. Istället landade notan på över en miljon kronor.

Även på Bondegatan har kostnaderna dragit iväg. Stadens entreprenörer uppger att de lagt motsvarande fyra månaders heltidsarbete på att anlägga vatten, avlopp och betongfundament. Notan för Bondegatan: 1,4 miljoner kronor.

Expert kritisk

Att budgeten spruckit med 20 miljoner är anmärkningsvärt, menar upphandlingsexperten Dan Frödén.

– Det är en avsevärd summa för några toaletter, och en indikation på att något gått snett. Kommunen borde ha vetat att det skulle skilja så mycket, säger Frödén som arbetar med offentliga upphandlingar på Tenders, en firma som granskar upphandlingar för myndigheter.

Dokumentation saknas

Arbetet med att dra vatten och avlopp till toaletterna har skötts av bolaget Stockpipe AB. Entreprenören, som har sitt säte i söderort, är flitigt anlitade av staden och har bland annat jobbat med renoveringen av Sergels torg.

Projektet med stadens offentliga toaletter har genererat flera miljoner åt bolaget mellan 2014 och 2017.

Ett perfekt tillvägagångssätt om man har som avsikt att förskingra pengar

En källa med insyn

Men när Mitt i granskar stadens utbetalningar till bolaget är det mycket som inte stämmer. I princip finns ingen dokumentation som förklarar vad som gjorts och varför byggena blivit så dyra.

När vi ber att få ta del av offerter för grävarbetena får vi veta att några sådana inte finns. Staden påstår att man håller byggmöten med Stockpipe, men när vi begär att få ta del av protokoll från mötena är de spårlöst försvunna.

– Det är ett perfekt tillvägagångssätt om man har som avsikt att förskingra pengar, säger en av Mitt i:s källor.

Väntar på el

Enligt Stockpipe har fördyringen naturliga orsaker. Bland annat rör det sig om berg som bolaget var tvungna att spränga bort.

Men Mitt i:s granskning visar att staden släppt kontrollen över kostnaderna.

– De beställda arbetena var inte projekterade i detalj vilket innebär att uppdraget kunde bli dyrare än vi prognostiserade från början. Alla merkostnader är dock avstämda med Stockholms stad, säger Petri Uitto, grundare på Stockpipe.

Det finns tyvärr ingen lag som kräver att en myndighet ska göra bra affärer

Dan Frödén, upphandlingsexpert

JC Decaux säger att förseningen varit ”utom deras kontroll”. Bland annat rör det sig om elinstallationer som försenats i upp till två år.

– Det är såklart inte önskvärt för någon att det ska ta så lång tid. JC Decaux har stått startklara med toaletter från dag ett. Att andra aktörer sedan inte lever upp till satt tidsplan kan vi inte råda över, säger Malin Otterström på JC Decaux.

Dragit i handbromsen

Enligt trafikkontoret är det varken JC Decaux:s eller Stockpipes fel att så många toaletter står stängda. Problemet är att staden inte lyckats hitta rätt platser för toaletterna.

– Både bygglov och markarbeten har tagit betydligt längre tid än planerat. Nu har vi dragit i handbromsen, staden kan inte bygga toaletter för de här summorna, säger Johan Sundman, projektledare på trafikkontoret.

Hur kan kostnaderna för en toalett öka från 350 000 kronor till en miljon?

– Det är svårt att svara på i detalj. När det dragit iväg har det förmodligen berott på att man schaktat alldeles för långt. Det ska vi inte göra i framtiden, säger han.

Expert: Drabbar skattebetalarna

Just nu ligger budgeten för de offentliga toaletterna på 46 miljoner kronor. Men fakturorna fortsätter rulla in och 18 toaletter är inte ens byggda ännu. Vad slutsumman kommer att landa på vet staden först när den sista toaletten står på plats.

– Vi kommer att hålla oss under 46 miljoner om inte något extremt händer. Men jag kan inte säga exakt var vi landar, säger Johan Sundman.

Upphandlingsexperten Dan Frödén är inte imponerad.

– Det finns tyvärr ingen lag som kräver att en myndighet ska göra bra affärer. Nu är det skattebetalare som du och jag som får känna av effekterna.