Djur i stan skjuts för att hålla ner bestånd. Och nu skjuter viltvårdare även bävrar. Foto: Mostphotos

Staden skjuter av bävrar och kaniner

Djuren i stan är oftast bara trevliga inslag i stadsbilden. Men en del djur skjuts varje år för att hålla ner bestånd. Och nu skjuter stadens viltvårdare även bävrar.

  • Publicerad 13:07, 2 okt 2017

Råttor kämpar staden hela tiden för att få bort från innerstan. Men även kaniner och bävrar skjuts varje år.

– Blir djuren tillräckligt många och samlade på en plats kan alla djur räknas som skadedjur, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare på trafikkontoret.

300-400 kaniner skjuts varje år. Där finns nu större kaninkolonier vid Klarastrandsleden, vid Tessinparken och Norra Bantorget.

Bävrarna har däremot numera bara hyddor, vid Riddarviken och bort mot Karlbergskanalen. Men också vid Djurgården och vid Årsta holmar. Men gnagarna simmar också runt på olika platser i stan och gnager ner träd. Tidigare har bävrarna inte rörts av staden, men nu skjuts 10-15 bävrar om året i hela staden.

– Vi får försöka hålla naturen i schack eftersom många djur saknar naturliga fiender i innerstan. På landsbygden sköter naturen så det inte blir överpopulationer, men här får vi hjälpa till att decimera vissa bestånd, säger Tommy Tuvunger.

Djuren skjuts i smyg

Skjutningarna sker i parkmiljö och i det dolda. Att skjuta kaniner är rätt kontroversiellt på grund av det finns en söthetsfaktor, säger Tommy Tuvunger.

– Råttor bryr sig färre om däremot, säger han.

Är djur och människa ofta i konflikt i stan?

– Nej det skulle jag inte säga, och vi försöker hålla det på en nivå att det inte ska bli så heller. Och det ska gå att se rådjur när man går på Djurgården också. Det är ett trevligt inslag i stadsbilden.