Byter ägare. I veckan beslutade kommunala Micasa AB att sälja Vårbergs sjukhem. Foto: Johannes Liljeson (arkivbild)

Staden säljer Vårbergs sjukhem

Vårbergs sjukhem, som tidigare fungerat som sjukhus och äldreboende, har sålts. Vem som tar över är fortfarande hemligt. "Jag kan säga att köparen vill ha kvar fastigheten och utveckla den", säger Maria Mannerholm, vd för Micasa, som äger sjukhemmet idag.

  • Publicerad 10:14, 21 jun 2018

Vårbergs sjukhem byter ägare. Det beslutade nuvarande ägare, kommunala Micasa AB, på sitt styrelsemöte i veckan.

– Vårt huvuduppdrag är att tillhandahålla vård- och omsorgboenden och boenden för äldre, vi har kommit fram till att just den här fastigheten behöver vi inte. Så då säljer vi för att kunna bygga nytt, säger Maria Mannerholm, vd.

Det var flera år sedan sjukhemmet användes som äldreboende. I dag finns det bland annat tillfälliga boenden och behandlingshem i fastigheten. Vem som tar över Vårbergs sjukhem vill inte Maria Mannerholm gå ut med innan affären är helt undertecknad.

Står kvar

Klart är att det gamla sjukhuset, som byggdes 1970, kommer stå kvar ett tag till.

– Jag kan säga att köparen vill ha kvar fastigheten och utveckla den, säger Maria Mannerholm.

140 miljoner kronor kommer köpet att gå på.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stora planer finns på att bygga om hela området kring Vårbergs sjukhem. Vid Vårbergstoppen planeras radhus, ungdomsboenden och bostadsrätter. Och Vårbergsvägen är ett av de utpekade områdena i projektet Fokus Skärholmen.

Längst hela vägen, som ska smalnas av och bli mer stadslik, planeras runt 1200-1400 nya bostäder, en ny grundskola för 900 elever och nya förskolor.

Planer. Nya bostäder (orange byggnader) planeras längst stora delar av Vårbergsvägen, från Vårbergs sjukhem (i cirkeln) till Ekholmsvägen. Foto: Tovatt

Vårbergs sjukhem

Vårbergs sjukhem byggdes 1970 som ett sjukhus, ritat av arkitekten Ervin Pütseps arkitektkontor. 1994-1996 byggdes det om till ett sjukhem för äldre med den verksamheten avvecklades 2010.

Sedan 2012 har fastigheten till största delen använts som studentboende och olika sorters korttidsboenden.

Huset kulturhistoriska klassificering är grön, vilket betyder att den är "särskilt värdefull från historiskt, kulturhisorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt".

Visa merVisa mindre