Artikeln har uppdaterats!

Det är första gången på 10 år som staden säljer en bit mark i City, enligt ett pressmeddelande. Den 16 mars läggs markplätten - Klara City view - som ligger intill Klarabergsviadukten, Centralstationen och Stockholm Waterfront ut i en så kallad markanvisningstävling.

https://www.mitti.se/nyheter/har-planeras-overdackningar-i-stockholm/reprjz!3vFI4yH6JvtjmPpN@vMRrw/

Då kan intresserade byggaktörer köpslå om tomten där cirka 15 000 kvadratmeter kan byggas, framförallt handlar det om kontor med butiker, kaféer och restauranger i gatuplanet och fördelat på tre huskroppar.

I kommande planprocess ska även bostäder på tomten utredas, vilket enligt ett tidigare beslut kan röra sig om cirka 30 stycken.

Högst bud, och som uppfyller stadens krav vinner.

Knyta ihop City med Kungsholmen

Bygget ska bli möjligt genom att dagens trafiksnurra i två plan på platsen däckas över. På sätt hoppas staden skapa "en livfull fortsättning på Stockholms city" och även knyta ihop City bättre med Kungsholmen.

- Det är en svårslagen plats för en aktör som vill erbjuda sina hyresgäster ett av de bästa lägena i city, säger projektledare Victoria Grönros Zimmerman på exploateringskontoret i Stockholms stad.

Enligt stadens pressmeddelande så kommer de ställa kräv på "hög arkitektonisk kvalitet" och kommer låta minst tre arkitektfirmor skissa på förslag.

Till DN uppger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) att en volymskiss med upp till 15 våningar har tagits fram av exploateringskontoret men att det är oklart hur högt den nya bebyggelsen blir.

Stadens mål är att de nya husen ska stå klara i slutet av 2029.

https://www.mitti.se/nyheter/unik-markforsaljning-mitt-i-stockholm/reprjz!WKgeI28AqQW@OvfpH7A/