Till salu. Huset på Eolshällsvägen 4 i Hägersten har två våningar och en källare – totalt 550 kvadratmeter. Det stod klart 1945. Foto: Märta Lefvert

Staden säljer byggnad där unga vårdats

Huset på Eolshällsvägen 4 har använts till vård av ungdomar ända sedan 1945. Nu ska staden sälja huset på den öppna marknaden. Vänsterpartiet protesterar och vill att äldre hemlösa ska få husrum där.

  • Publicerad 08:07, 20 jan 2022

Eolshäll i Hägersten har en lång historia av social verksamhet. 1920–1940 bedrevs Hemmet för vanartiga gossar här. 1945 startades ett elevhem för pojkar. Då revs den gamla huvudbyggnaden och flera nya byggnader uppfördes. En av dem var det gula tvåvåningshuset på Eolshällsvägen 4, där yngre pojkar bodde.

Sedan dess har huset varit en plats för vård av unga ända fram till nu. I slutet på 1980-talet blev det ett hvb-hem och under flyktingvågen 2015 anpassades det till ett boende för ensamkommande flyktingar under 18 år

Direktiv från de grönblå

Men nu ska staden sälja byggnaden. Orsaken är att behovet av hem för unga flyktingar minskat. Socialförvaltningen har därför sagt upp sitt hyresavtal och fastighetsvärden, det kommunala bostadsbolaget Micasa, har inte lyckats hitta någon annan hyresgäst inom stadens förvaltningar.

Micasa fattade beslutet att sälja fastigheten på den öppna marknaden vid sitt första möte 2022.

Med i bilden finns det grönblå styrets direktiv om att Micasa ska stärka sina möjligheter att göra nya investeringar, bland annat genom att sälja tomträtter/fastigheter som inte är nödvändiga för bolaget eller är strategiskt viktiga för staden.

Kritik från vänster

Vänsterpartiet protesterar mot beslutet, med tanke på de många hemlösa i staden.

– Behovet av sådana här lokaler har inte på något sätt minskat och det här är en lämplig lokal som borde prövas som boende för äldre hemlösa, kommenterar, Alexandra Mattsson Åkerström (V), vice ordförande i socialnämnden, i ett pressmeddelande.

Byggnaden på Eolshällsvägen 4 (med fastighetsnamnet Västbo 1) bygggdes för en speciell verksamhet: boende för ungdomar. Att bygga om det för andra verksamheter är dyrt.

Detta var, enligt MIcasa, en anledning till att inga andra förvaltningar inom Stockholms stad var intresserade av byggnaden, när socialförvaltningen sade upp hyresavtalet.

Därför vill man nu sälja huset på öppna marknaden. Det innebär att alla kan lägga bud på det, utan olika regler som hindrar.

Visa merVisa mindre