Staden avråder nu från besök Foto: arkivbild

Staden säger nej till besök på Siggebogården och Högsätra

Staden skärper rekommendationerna för att besöka äldre. Avråder nu starkt från besök på vård och omsorgsboenden. – Nu gäller det att skydda den grupp som är mest sårbar för coronaviruset, säger Birgitta Sköld (LP).

  • Publicerad 12:29, 12 mar 2020

Nu uppmanar Lidingö till mer restriktiva regler vad gäller att besöka äldre.  På de båda kommunala vård- och omsorgsboenden Siggebogården och Högsätra avråder man starkt från att ta emot besök utifrån.

Nu gäller det att skydda den grupp som är mest sårbar för coronaviruset

– Vi ser det här som en åtgärd i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nu gäller det att skydda den grupp som är mest sårbar för coronaviruset, säger Brigitta Sköld, (LP), ordförande för omsorgs och socialnämnden.

Tecken på samhällsspridning

 Bakgrunden till beslutet är att Folkhälsomyndigheten ser tecken på samhällsspridning av coronaviruset i Region Stockholm.

Nu vill man hindra smittan från att spridas till de grupper som riskerar att bli som sjukast i covid-19, den sjukdom som viruset orsakar.

Man vill också minska takten på spridningen för att ge vården möjlighet att kunna ta hand om de som blir sjukast.

Krav på privata utförare

Staden kräver nu också att privata uförare ska beskriva hur man hanterar eventuella större personalbortfall.

De ska också berätta hur de arbetar med att minska smittspridning, visa hur de följer hygienrutiner och att de har säkerställt saker som tillgång till skyddskläder.

Alla privata utförare inom hemtjänst, vård- och omsorgsboende och personlig assistans berörs av dessa krav och måste rapportera sina svar till staden senast fredag 13 mars.

Började med att kartlägga utlandsvistelser

Lidingö stad kartlade tidigare de utlandsvistelser som personalen som jobbar inom äldreomsorgen har gjort.

Birgitta Sköld, Lidingöpartiet.

Är du själv orolig för coronasmitta?

– Jag är inte orolig att bli smittad för egen del. Men jag är extra noga med att tvätta händerna, inte röra ögon, näsa eller mun samt undviker onödiga risker för smitta. Jag följer kontinuerligt Lidingö stads och övriga myndigheters rekommendationer. Det bör alla göra.