Försvinner. I Klockhuset försvinner bokbinderiet för att ge plats för en konferenssal. Johan Paccamonti (M), ordförande i Bromma stadsdelsnämnd, säger att Västerorts aktivitetscenter har hat ett minskat antal deltagare under en tid. Foto: Claudio Britos/Emilia Öije Bergqvist

Staden om beslutet: Färre som söker sig dit

Enligt stadsdelen handlar förändringarna på Västerorts aktivitetscenter om att man behöver se över lokalhyrorna, men även att antalet deltagare har minskat.

  • Publicerad 12:04, 6 nov 2020

Enligt Johan Paccamonti (M), ordförande i Bromma stadsdelsnämnd, finns ett uppdrag att spara pengar i stadsdelen genom att se över lokalhyror.

– Vi vill inte hamna i en situation där man behöver ta pengar från exempelvis äldreomsorg, socialtjänst eller förskola för att täcka dyra hyror, det är därför vi så effektivt som möjligt behöver titta på olika hyreskostnader.

Han är medveten om att lokalförändringarna påverkar Västerorts aktivitetscenter, men menar att de arbetsmarknadsinsatser (se faktaruta, reds. anm.) som istället flyttar in behövs, då arbetslösheten i Bromma har ökat under det senaste året.

Färre besökare

Samtidigt har antalet besökare har minskat under flera års tid.

– Det är också det som gör att vi behöver titta på verksamheten. De har haft ett tydligt uppdrag att få dit fler, men det är tyvärr färre som söker sig dit.

Hur ser du på personalens oro kring förändringarna?

– I veckan sker fackförhandlingar, och en central del är just riskanalys. Jag förutsätter att de fackliga representanterna tar upp de risker de ser och frågar förvaltningen hur dessa ska åtgärdas, säger Johan Paccamonti.

Tanken är att flytten ska ske i början av nästa år, men beroende på vad man kommer fram till under fackförhandlingarna återstår det att se när ett formellt beslut kan tas.

Ny aktivitet

Magnus Borgsten, avdelningschef för socialtjänst och fritid, säger att man får hjälpas åt med att visa deltagarna vilka andra aktiviteter som finns tillgängliga.

– Det är bara bokbinderiet och hunddagiset som försvinner, och vi startar även en ny aktivitet genom att driva en konferensanläggning, vilket är kopplat till vårt uppdrag med arbetsinriktade aktiviteter.

Personalen anser att de inte fått vara med i planeringen?

– Det här är ett stort pussel som inte bara berör Västerorts aktivitetscenter, och det har varit svårt att se till att alla kunnat vara delaktiga i planeringen, säger Magnus Borgsten.

Om flyttförslaget

Delar av Västerorts aktivitetscenter som finns i Rotundan flyttar till Klockhuset.

Blackebergs hemtjänst samt arbetsmarknadsinsatser (del av boende och resurs för vuxna) flyttar in i Rotundan, totalt cirka 100 medarbetare.

Bokbinderiet och hunddagiset försvinner. I Klockhuset tillkommer en ny konferenslokal, som Västerorts aktivitetscenter ska sköta om med olika aktiviteter.

Källa: Bromma stadsdelsförvaltning

Visa merVisa mindre