Finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och regionpolischef Ulf Johansson Foto: Linus Lindgren

Staden och polisens mål – inga särskilt utsatta områden 2025

Stockholms stad och Polisregion Stockholm presenterade i dag ett utökat samarbete. Genom detta hoppas de båda parterna att Stockholm inte längre ska ha några särskilt utsatta områden 2025.

 • Publicerad 14:09, 15 okt 2019

På en presskonferens på tisdagsmorgonen presenterade finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och regionpolischefen Ulf Johansson de båda parternas nya samarbete.

Enligt dem kommer det här samarbete stärka deras arbete mot otrygghet och kriminalitet. De har satt upp ett ambitiöst mål om att på drygt fem år halvera otryggheten i Stockholm och få bort de särskilt utsatta områdena i Järva från polisens lista.

– Jag är väldigt glad och stolt över att kunna presentera det här samarbetet, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.

Samverkansgrupper

En viktig del i arbetet är de nya samverkansgrupperna som både ska finnas på lokal nivå i stadsdelarna och på ett övergripande plan. Med dessa grupper hoppas staden och polisen att samarbetet mellan dem ska stärkas.

– Jag tror att vi och polisen har jobbat väldigt mycket i parallella spår, nu sitter vi tillsammans i gemensamma grupper. Det upplever jag inte gjort tillräckligt mycket tidigare, säger Anna König Jerlmyr (M).

Ulf Johansson regionpolischef i Stockholm, tror att det här samarbetet kommer leda till ett effektivare arbete.

– Det har inte alltid varit lätt att veta vart man ska vända sig. Med dessa grupper hoppas vi kunna spetsa till samarbetet och skapa konkreta plattformar dit man kan vända sig både som medarbetare i staden eller från polisen, säger han.

Inga särskilt utsatta områden 2025

Utöver samverkansgrupperna har polisen tillsammans med staden tagit fram tio punkter som ska prioriteras i detta samarbete.

Där återfinns punkter som en stärkt avhopparverksamhet, ett fokus på både personer som riskerar att hamna i kriminalitet och personer som riskeras att utsättas för brott.

– Vi har en lista på vad vi ska prioritera, det har vi inte haft tidigare. Skjutningar och det dödliga våldet ligger högst upp på den listan, säger Anna König Jerlmyr (M).

Ett extra fokus ligger på Stockholms stads särskilt utsatta områden. Samtliga av dessa ligger i Järva.

– Vi kommer att ha ett stort fokus på Järva, det ska vara en trygg stadsdel 2025. Man ska som stockholmare känna sig trygg oavsett vart bor, säger Anna König Jerlmyr (M).

Ulf Johansson säger att polisen har satsat stora resurser på Järvaområdet de senaste fem åren, och det är något som de kommer fortsätta göra.

– Vi kommer skicka mer resurser dit. Både i form av förebyggande åtgärder med också rent polisiära, säger han.

Fokus på övervakning

Kameror har enligt polisen varit ett effektivt verktyg. En av fokusområdena i samarbetet handlar om just kameraövervakning.

– Vi har märkt att kameror har varit ett väldigt effektiva både för att förebygga brottslighet men också för att hjälpa till i utredningar. Ett annat intressant verktyg är drönare, det är väldigt mycket lättare att söka med en sådan än att skicka in en person, säger Ulf Johansson.

Fakta

Tio prioriterade samverkansområden:

 • Riktat arbete mot avgränsade platser och utsatta områden
 • Unga i risk för kriminalitet
 • Skolan som brottsplats
 • Avhopparverksamhet för kriminella
 • Arbetet mot våldsbejakande extremism
 • Särskilt utsatta och sårbara brottsoffer
 • Otillåten påverkan
 • Otillåtna bosättningar
 • Ordningsvakter
 • Kameraövervakning
Källa: Polisen och Stockholms stad.