Staden måste betala Apple för att få rusta Kungsan

Stockholms stad vill bygga park i stället för Apple-butik i Kungsan. Men teknikbolaget äger rätten att använda marken – och staden kan inte tvinga till sig den. I teorin kan Apple låta platsen stå orörd.

  • Publicerad 16:02, 16 okt 2018

Att Apple inte får bygga någon butik i Kungsträdgården slog ner som en bomb i fredags när det nya blågröna styret höll presskonferens.

– Kungsträdgården är fel plats. Vi ska utveckla parken och hoppas hitta en ny plats till Apple i City, sade nyblivna borgarrådet Erik Slottner (KD) som också pratade om att skapa en ny entré till Kungsträdgården från Hamngatan.

Måste köpa av Apple

Men att få till en sådan parkupprustning kan bli komplicerat. För även om staden äger marken i Kungsan så är det Apple som äger tomrätten där butiken skulle ligga – en tomträtt som Apple köpte av Handelskammaren 2015 för 129 miljoner.

Så ska det bli en sådan entré från Hamngatan, som Erik Slottner pratade om i fredags, måste Apple först sälja sin tomträtt.

– Ja, tomträtten måste köpas av staden för att staden ska få rådighet över den, skriver Catarina Holdar, stadsbyggnadskontorets handläggare av Appleprojektet, i ett mejl till Mitt i.

Kan Apple behålla fastigheten och bara låta den stå eller ansöka om att bygga något annat på platsen?

– Apple kan ansöka om bygglov på gällande plan eller bara låta allt vara. Tomträttshavaren är skyldig att underhålla fastigheten, skriver Catarina Holdar.

Kan inte tvingas bort

Även exploateringskontoret bekräftar att staden inte kan tvinga bort Apple.

– Nej, staden tvångsinlöser inte tomträtten. Det är detaljplanen som styr vad marken får användas till. Apple är fria att sälja tomträtten vidare, till staden eller någon annan, skriver Anna Näslund, pressansvarig på exploateringskontoret, i ett mejl.

Apple vill inte kommentera

Erik Slottner sa under fredagens presskonferens att man ska hjälpa Apple att hitta en ny plats i City för en butik. Men det arbetet har inte inletts ännu enligt stadsbyggnadskontoret.

Apple skriver i ett mejl till Mitt i att man i nuläget inte vill lämna några kommentarer och att man återkommer om det skulle ändras.