Staten satsar miljoner på Tulegatan. Foto: Wikipedia

Staden lappar ihop gator för halv miljard

Nu är det klart. Det är Tulegatan som får mest när trafikborgarrådet Daniel Helldén portionerar ut sina asfaltmiljoner.

  • Publicerad 07:00, 14 jun 2018

Den här artikeln publicerades ursprungligen 26 februari 2018. 

De sämsta körbanorna, gångvägarna och cykelbanorna som ska lappas och lagas. I Vasastan/ Norrmalm är det ett trettiotal gator som fräschas upp. Mest av allt lägger staden på Tulegatan, Tegnérgatan och Norrtullsgatan (se lista längre ner i artikeln).

– Den stora delen går till att lägga väldigt mycket asfalt och se till att gator där man går, kör och cyklar blir bättre. Vi får höra mycket synpunkter på hur gator och cykelytor ser ut, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Kallas ”Asfaltskungen”

Mellan 2013 och 2017 satsades 400 miljoner kronor på liknande åtgärder, så för kommande period höjs anslagen med 150 miljoner kronor.

Störst del läggs på körbanor för biltrafik. Och i ett pressmeddelande från Miljöpartiet kallas trafikborgarrådet Helldén för ”asfaltskungen”.

– Som trafikborgarråd har jag ansvar för gångbanor, cykelbanor och för körbanor. Det vi har ska underhållas och vara så felfritt som möjligt, säger Helldén.

Mest i Västerort

Störst del av pengapotten får Västerort, men det beror också på att det är ett stort område, säger trafikborgarrådet. Men finns en viss prioritering av förorterna Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Hässelby–Vällingby, Skärholmen, Farsta, Enskede-Årstå-Vantör och Skarpnäck.

– Generellt är det en prioritering av de ytterstadsdelar som behöver lyftas mer än resten av stan. Men sedan beror det också på vilka gatunät som är mest eftersatt och i behov av mest åtgärder, säger Daniel Helldén.

Hur mycket kommer arbetena att störa i stan?

– Alla sådana här saker märks, men hur mycket beror på hur omfattande arbete som behövs på gatorna. Det kommer påverka hela stan självklart, men vi försöker påverka så lite som möjligt av det vardagliga livet.

Så mycket ”tjärlek” får gatorna i ditt kvarter: