Staden lanserar tjänst som kör bort dina grovsopor

Nu satsar staden på en tjänst där stockholmarna kan beställa hämtning av grovavfall som sedan körs till tippen. Samtidigt fortsätter rättsprocessen mot konkurrerande appen Tiptapp.

  • Publicerad 12:21, 29 jan 2020

Kommunägda Stockholm vatten och avfall, Svoa, lanserar på måndag Returtjänst som, i likhet med återvinningsappen Tiptapp, ska köra bort grovavfall på beställning.

– Det är ingen ny tjänst egentligen, utan vi har utvecklat ett webbformulär, tagit fram en prislista och upphandlat med flera transportföretag för att det ska bli lite lättare för stockholmarna att bli av med sitt grovavfall, säger Petra Holgersson, pressansvarig på Svoa.

Priserna börjar från 350 kronor, och baseras på hur lång tid en hämtning tar och hur skymmande avfallet är och hur mycket det väger.

Uppskattningsvis skulle det kosta runt 500 kronor att få en soffa hämtad i Liljeholmen och körd till en återvinningscentral, berättar Petra Holgersson.

– De transportföretag som vi har upphandlat till det här kör miljöbilar och de får åka in till återvinningscentraler och slänga och sortera där. Det finns också försäkringar och villkor för de anställda, säger hon.

Rättsprocess mot Tiptapp

Samtidigt fortsätter Stockholms stads rättsliga process mot Tiptapp, appen som kopplar ihop privatpersoner, som vill ha något transporterat, med andra privatpersoner som kan åta sig uppdraget.

2018 beslutade Stockholms stad att förbjuda den delen av Tiptapps tjänster där privatpersoner tar på sig uppdrag att köra hushållsavfall för en annan privatperson.

Enligt lagen får hanteringen av avfall inte utföras av någon annan än kommunen eller den som kommunen anlitar. Något som kallas det kommunala avfallsmonopolet.

Förbudet mot Tiptapp blir kvar – därför kan appen vara olaglig

Tiptapp överklagade beslutet till länsstyrelsen i Stockholm som i höstas avslog begäran. Förbudet kvarstår, men appen kan fortsätta användas eftersom Tipptapp har tagit tar ärendet vidare till mark- och miljödomstolen där det just nu väntar på att prövas.

Från och med måndag är stadens avfallstjänst igång och den finns på www.svoa.se/returtjanst.

Återvinning lejs bort via app – då hamnade skräpet i skogen