Staden lägger pengarna som en del i ett så kallat IOP-avtal med stiftelsen Tryggare Sverige, en oberoende tankesmedja som bland annat jobbar för att utveckla brottsförebyggande arbete.

Tillsammans ska man få till platssamverkan mellan olika aktörer för att skapa mer trygghet. Fokus för denna samverkan föreslås främst ligga på Rissne, Hallonbergen och Stora Ursviks västra delar.

– Staden ska vara en trygg plats att bo på oavsett var man bor, säger Peter Lindström (C) som är ordförande för det brottsförebyggande rådet i Sundbyberg.

Platssamverkan handlar om att kommunen tillsammans med fastighetsägare, polis, det lokala näringslivet, civilsamhället och andra aktörer tar ett gemensamt ansvar för lokala områden.

– Vi är alla en del av varandras trygghet, det handlar inte om springa mot ett pågående brott, men att man inte blundar, ignorerar och fortsätter gå, säger Peter Lindström.

– Jag tror att om tillräckligt många gör tillräckligt mycket i området där de bor, kommer vi tillsammans skapa en bättre stad att leva och bo i.

Exakt hur platssamverkan kommer att synas är för tidigt att säga.

– De här områdena är unika i sin struktur, uppbyggnad och centrum och vi får se vad respektive stadsdel kommer fokusera på. Det viktigaste nu är att få med alla aktörer, säger Peter Lindström som tror det finns många aktörer kring Rissne, Hallonbergen och i Västra Ursviks kommande delar som vill delta.

Är dessa stadsdelar otrygga i dag?

– Nej, jag tycker egentligen inte det utifrån dagens och sommarens brottsstatistik. Rissne och Hallonbergen finns med på en risklista för utsatta områden, men jag tror främst det handlar om att lägga fokus på områden som är under hög exploatering där vi kan bygga in trygghetsskapande åtgärder.

Sedan tidigare har staden infört en så kallad enprocentregel för trygghetsskapande åtgärder i all nybyggnation i Sumpan. En procent av samtliga produktionskostnader måste investeras i sådana långsiktiga åtgärder.

– Vi tror att enprocentsregeln tillsammans med platssamverkan kommer att bidra till fortsatta lugna somrar, säger Peter Lindström.