Peter Lindström (C) i Rissne – en av de stadsdelar där det ska satsas på platssamverkan. Foto: Matias Salinas

Staden lägger 1,7 miljoner på platssamverkan

Sundbybergs stad satsar nära 1,7 miljoner kronor på att utveckla platssamverkan i Rissne, Hallonbergen och Västra Ursvik. "Staden ska vara en trygg plats att bo på oavsett var man bor", säger Peter Lindström (C).

  • Publicerad 06:15, 12 okt 2021

Staden lägger pengarna som en del i ett så kallat IOP-avtal med stiftelsen Tryggare Sverige, en oberoende tankesmedja som bland annat jobbar för att utveckla brottsförebyggande arbete.

Tillsammans ska man få till platssamverkan mellan olika aktörer för att skapa mer trygghet. Fokus för denna samverkan föreslås främst ligga på Rissne, Hallonbergen och Stora Ursviks västra delar.

– Staden ska vara en trygg plats att bo på oavsett var man bor, säger Peter Lindström (C) som är ordförande för det brottsförebyggande rådet i Sundbyberg.

Platssamverkan handlar om att kommunen tillsammans med fastighetsägare, polis, det lokala näringslivet, civilsamhället och andra aktörer tar ett gemensamt ansvar för lokala områden.

– Vi är alla en del av varandras trygghet, det handlar inte om springa mot ett pågående brott, men att man inte blundar, ignorerar och fortsätter gå, säger Peter Lindström.

– Jag tror att om tillräckligt många gör tillräckligt mycket i området där de bor, kommer vi tillsammans skapa en bättre stad att leva och bo i.

Exakt hur platssamverkan kommer att synas är för tidigt att säga.

– De här områdena är unika i sin struktur, uppbyggnad och centrum och vi får se vad respektive stadsdel kommer fokusera på. Det viktigaste nu är att få med alla aktörer, säger Peter Lindström som tror det finns många aktörer kring Rissne, Hallonbergen och i Västra Ursviks kommande delar som vill delta.

Är dessa stadsdelar otrygga i dag?

– Nej, jag tycker egentligen inte det utifrån dagens och sommarens brottsstatistik. Rissne och Hallonbergen finns med på en risklista för utsatta områden, men jag tror främst det handlar om att lägga fokus på områden som är under hög exploatering där vi kan bygga in trygghetsskapande åtgärder.

Sedan tidigare har staden infört en så kallad enprocentregel för trygghetsskapande åtgärder i all nybyggnation i Sumpan. En procent av samtliga produktionskostnader måste investeras i sådana långsiktiga åtgärder.

– Vi tror att enprocentsregeln tillsammans med platssamverkan kommer att bidra till fortsatta lugna somrar, säger Peter Lindström.

Avtal på tre år

Formellt ingår Sundbybergs stad ingår ett så kallat IOP-avtal (idéburet offentligt partnerskap) med Tryggare Sverige. Tre år långt är avtalet som börjar nästa år.

Platssamverkan ska införlivas i projektet Samverkan i Rissne (SiR) samt i redan pågående insatser i Hallonbergen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29