De 1200 kvadratmetrarna där den nya återvinningscentralen ska ligga kostar 14,4 miljoner. Foto: Mostphotos

Staden köper mark till ny återvinningscentral

Kommunen har bestämt sig för att köpa loss de 1200 kvadratmetrarna i utkanten av Rissne för att bygga en ny återvinningscentral. Prislappen blir 14,4 miljoner. Sörab ska nu få två år på sig att utveckla hur verksamheten ska se ut.

  • Publicerad 12:37, 31 maj 2018

Platsen där den nya återvinningscentralen planeras ligger mellan Rissneleden och Ulvsundaleden och är 1200 kvadratmeter stor.

En av förebilderna till anläggningen är Alelyckan återvinningscentral i Göteborg.

Där är återvinningscentralen kombinerad med en second-hand-affär, en affär som säljer återbrukbart byggmaterial och Returhuset – en verksamhet som kan förädla och reparera inlämnat material. Returhuset inrymmer även ett kafé, något som man även ritat in i Sundbybergs stads planer.

Kommunen har hämtat inspiration från Alelyckans återvinningscentral i Göteborg, när de planerat anläggningen i Rissne.

500 bilar om dagen

Tanken är att den som kommer till den nya anläggningen med sitt avfall ska först prata ihop sig med personal på återvinningscentralen för att se om de har med sig saker som kan återbrukas. Efter det kan man köra fram till containrarna för att slänga sitt avfall.

Söderhalls Renhållningsverk AB (Sörab), som ska driva anläggningen, beräknar att det kommer att lämnas in 50 procent mer avfall här jämfört med på Kvarnkullens återvinningscentral. Det motsvarar totalt cirka 8000 ton per år.

Som mest räknar man med att 500 fordon per dag kommer att komma hit med sitt skräp. Detta har rört upp känslor.

Flera boende på Lavettvägen protesterade mot planerna under samrådet på grund av den ökade trafiken. De oroades även över att få hit skadedjur och att sopor skulle spridas med vinden. Det fanns även en oro över de ohälsosamma produkter, innehåller kemikalier, som kan lämnas här.

Flera av de boende föreslog istället att återvinningscentralen skulle byggas vid Enköpingsvägen intill Hornbach.

Marken kostar 14,4 miljoner

Marken kostar kommunen 14,4 att köpa loss av Lokalfastigheter.

På kommunfullmäktigemötet i måndags klubbades även ett avtal om arrende mellan staden och Sörab. Hyran föreslås bli 966 000 kronor per år.

Sörab har nu två år på sig att utveckla hur verksamheten ska se ut och fungera.

 

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sida närmare en flytt till Sundbyberg

Nyheter Nu börjar förhandlingar om lokaler i Ursviks entré i Rissne. Efter Sidas Sumpan-intresse: Nu börjar förhandlingar om flytt till Ursviks entré i Rissne.tisdag 29/9 16:58

Allvarliga sprickor i 271 t-banevagnar – nu måste de svetsas

Nyheter De 271 tunnelbanevagnarna köptes in vid millennieskiftet och skulle hålla i 30 år. Men redan nu har de sprickor i stålkonstruktionerna. Region Stockholm tvistar nu med tillverkaren Bombardier för att...måndag 21/9 19:00

Moa Piraten sjunger om kärlek i Hallonbergen

Nyheter "Texten är både tragisk och komisk" Artisten Moa Piraten har länge velat skriva om Hallonbergen. Nu kommer hennes singel som handlar om obesvarad kärlek.måndag 21/9 16:46