Bygget av studentlägenheterna i Spånga fortsätter, allt medan hyresgästerna bor på plats. Foto: Anna Z Ek

Staden: ”Känslig för buller? Flytta inte hit”

Det kommer att ta år innan de kritiserade studentlägenheterna i Spånga står färdiga. Under tiden kommer Stockholms stad att hålla koll på säkerheten – och avråder nu bullerkänsliga studenter från att flytta in under byggtiden.

  • Publicerad 06:00, 24 sep 2018

– Är man känslig för buller så ska man absolut inte flytta dit. Det här kommer att vara en arbetsplats de närmaste två-tre åren, säger Ulf Jonsson, handläggare på Stadsbyggnadskontoret.

Där har handläggare och jurister under hösten jobbat med att klargöra om byggbolaget Prime Living har gjort fel när de låtit studenter flytta in tidigt. Om så är fallet så kan de krävas på sanktionsavgifter. Men så blir det sannolikt inte, säger Ulf Jonsson till Lokaltidningen Mitt i under fredagen. 

– När det gäller lägenheterna så ligger bevisbördan på oss när det gäller att visa vilka lägenheter som har tagits i bruk för tidigt och det är för svårt, säger han. 

Enligt Prime Livings VD Magnus Dahlberg kommer beskedet om eventuella sanktionsavgifter som en överraskning.

– Det här med sanktionsavgifter är en nyhet för oss, säger han i ett mail till Lokaltidningen Mitt i. 

”Förstår om studenterna är irriterade”

Bygget av de 1 100 lägenheterna har tidigare fått kritik för att ha brustit i säkerheten. Även studenter har klagat på att bo mitt i byggkaos. Här finns nämligen grävskopor, byggkranar och bygghissar – mitt bland de få lägenheter som är klara.

– Jag förstår att studenterna kan vara lite irriterade, säger Ulf Jonsson.

Lavurence Kaala trivs i sin nya lägenhet. ”Det var rörigt i början men nu är det bättre”, säger han.

Alla är dock inte missnöjda med boendet. Studenten Lavurence Kaala har bott i en av lägenheterna sedan februari. Då krånglade både el och vatten, men nu är det bättre, menar han.

– I början var det rörigt, men nu tycker jag att det fungerar ganska bra. Byggarbetarna försöker hålla sig lite undan och byggbolaget kommunicerar när de ska göra något. Det är ju brist på studentbostäder och det här ligger nära stan. Jag trivs, säger han.

I början var det rörigt. Nu tycker jag att det fungerar ganska bra

900 lägenheter kvar att bygga

Stadsbyggnadskontoret på Stockholms stad har tidigare gjort säkerhetsbesiktningar på området och hittat brister. Nu är bygget av hus nummer två i full gång. Men här är läget osäkert, menar Ulf Jonsson.

– Jag vet inte när det ska bli klart och jag vet inte om byggbolaget ens vet det själva för de har inte lämnat in några papper. Sedan ska de ju bygga 900 lägenheter till, säger han.

Enligt Ulf Jonsson har Stadsbyggnadskontoret Prime Living under lupp.

– Vi måste kolla att de verkligen följer reglerna så att det blir bättre fortsättningsvis. Det bra att hålla koll på säkerheten och det gör vi, säger han.


Lokaltidningen Mitt i söker Prime Living för ytterligare kommentarer.