Staden känner sig maktlös inför olagliga klädcontainrar

Klädinsamlingen saknar 90-konto och de skänkta plaggen säljs utomlands, i öst. Men företagen vägrar att ta bort sina containrar trots att de saknar tillstånd.

  • Publicerad 11:42, 22 feb 2016

Vi funderar just nu på vad nästa steg är

På minst ett 20-tal platser i Västerort står de färgglada ”Kläd bank”-containrarna med ett budskap till dem som ger bort sina kläder: ”Tack för din godhet”.

Men hur utnyttjas din godhet? Bakom lådorna står litauiska Junas Ltd som på sin hemsida beskriver sig som en specialist på second hand-försäljning. De berättar att de kan leverera välsorterade klädleveranser av tillverkare så som Diesel, Mango och Replay. Som företag har Junas Ltd inget 90-konto.

Ingen välgörenhet

Vår systertidning Årsta/Enskede skrev nyligen om ett liknande företag, Kolbrise, som utan omsvep erkänner att kläderna säljs i Polen. Inget av vinsten går till välgörenhet. Att samla ihop stockholmarnas kläder har kort och gott blivit en affärsidé.

Containrarna står på Stockholms stads mark trots att inget av företagen har en sådan tillåtelse.

Louise Djupsjöbacka, markupplåtare på trafikkontoret, har uppmanat Kolibrise att ta bort sina lådor – utan framgång.

– Det fungerar inte att prata med dem. Inte att polisanmäla. Vi funderar just nu på vad nästa steg är.

Kan agera

Hon har tidigare fått information från Kronofogden (som beslutar om borttagande av egendom) att det är svårt att driva ärendena vidare om det gäller ett utlandsskrivet bolag. Men stan ska nu ta fram ett underlag.

– Det finns möjlighet för oss att agera i den här typen av ärenden men vi kan inte lämna någon garanti utan måste i så fall få in en ansökan som vi kan ta ställning till, hälsar Henrik Brånstad, vid Kronofogdens presstjänst.

På Junas klädinsamlingslådor står ett kontaktnummer men vi nås enbart av en telefonsvarare. Vi har också mejlat företaget för att få svar på våra frågor.

Företaget Kolbrise skriver i ett mejl att man kommer att söka tillstånd.