Bor du i ett äldre hus blir boendeparkeringen kvar. Foto: Mostphotos

Staden kan stoppa boenderparkering för bilister i nybyggda hus

Ska du flytta in i ett nybyggt hus i Stockholm? Då kan du inte räkna med boendeparkering. Stockholms stad kan komma att stoppa boendeparkering för bilägare som flyttar in i nyproduktion. Det rapporterar DN.

  • Publicerad 18:17, 15 nov 2019

Stockholms stad kan komma att ta bort möjligheten till boendeparkering för bilägare som flyttar in i nybyggda hus. Det skriver DN.

– Det finns inget beslut, men det finns en relativt god enighet om detta bland kommunens förvaltningar. Vi har ett problem med tomma garage när bilister parkerar billigare på gatan, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till tidningen.

Bakgrunden är att bilarna som parkerar på gatan blir allt fler i takt med att Stockholm växer. Något som försvårar framkomligheten. Därför fick trafiknämnden 2016 uppdraget att utreda om dispensen för boendeparkering är förenligt med ett växande Stockholm.

”Inte tänkt som generell lag”

Nu har Trafikkontoret landat i att nybyggda fastigheter är de som bör uteslutas från dispensen. De som flyttar in i nybyggen ska få tillgång till parkering på tomtmark, till exempel i ett garage under fastigheten. Ett stopp för boendeparkering för dem skulle innebära att de inte samtidigt skulle kunna få dispens för boendeparkering.

– Boendeparkering är en undantagslagstiftning som kom till på 1970-talet. Anledningen var att det i innerstan finns många fastigheter där det inte är möjligt att parkera någon annanstans än på gatan. Det var inte tänkt som en generell lag, säger Daniel Helldén till DN.

I några områden i staden gäller redan detta: Hagastaden, Norra Djurgårdsstaden och Annedal.

Remissinstanserna som tillfrågats är med några undantag positiva till förslaget.

Fakta

Detta är boendeparkering

Boendeparkering tillåter boende i ett område att parkera längre och billigare på gatan än besökare.

Det finns fem olika taxeområden i Stockholms stad. Dyrast är det i innerstan där det kostar 1 100 kronor i månaden med boendeparkering. Billigast är det i ytterområden som Bromma, där det kostar 300 kronor i månaden för boende att parkera på gatan.

Källa: DN