"Inom staden gör vi det vi kan för att stödja näringslivet", säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Stefan Källstigen

Staden kan skjuta upp hyror för företagare

Staden genomför nu en rad expressåtgärder för att stötta öns företagare. Avgifter slopas och staden kan ge anstånd med hyra i kommunala fastigheter. – Inom staden gör vi det vi kan för att stödja näringslivet, säger Daniel Källenfors (M).

  • Publicerad 11:19, 19 mar 2020

Öns företag drabbas när coronaviruset lamslår landet. Nu gör staden en rad expressåtgärder för att hjälpa det lokala näringslivet.

– Flera företagare på Lidingö tappar kunder och inkomster i samband med coronaviruset. Inom staden gör vi det vi kan för att stödja näringslivet, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande.

Lidingöbor kan hjälpa

Många företagare har hört av sig till staden mer coronarelaterade problem.

– Det är en akut likviditetskris för många företagare. Människor är inte ute. Det är klart man ska vara försiktig men samtidigt är det oerhört förödande för näringslivet.

Daniel Källenfors menar att alla lidingöborna kan hjälpa till.

– I stället för att köpa mat på nätet köp, hem mat från en lokal restaurang. Handla kläder lokalt. Sådana saker, säger han.

Daniel Källenfors tar lunchen på en lokal restaurang.

Detta görs:

✔︎ Anstånd med hyra

Staden skjuter upp betalningen av hyror för lokala företagare och handlare som hyr i fastigheter som staden äger. Det gäller de som inte möjlighet att betala i tid. Privata fastighetsägare på ön uppmuntras att göra likadant.

✔︎ Avgifter slopas

Avgifter för miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll som fakturerats kommer inte att krävas in. Det gäller företag som inte har möjlighet att betala. Fysiska inspektioner, livsmedelskontroller och liknande som inte är akuta ställs in. 

✔︎ Lånar ut bil

Staden lånar ut en bil till Lidingö Näringsliv. Bilen ska kunna användas av handlare för att köra varor till kunder som inte kan gå ut. 

✔︎ Uppmanar till lokal shopping

Staden uppmanar och tipsar Lidingöborna att fortsätta anlita det lokala näringslivet. På sina kanaler lägger de bland annat upp erbjudanden om färdigmat, hemkörning och särskilda öppettider.