POSITIV. Torghandlaren Hosem tycker att det är positivt om alla torghandlare tvingas ha f-skatt, och hans chef Mohamed Ali håller med. "Varför inte, vi har redan F-skatt så för oss blir det ingen skillnad. Med de nya reglerna blir det lika för alla", säger han. Foto: Anna Wettergård

Staden i dispyt om företagstvång för torghandlare

Stockholms kommun ligger i dispyt med länsstyrelsen gällande stadens torghandlare. Frågan är om de ska tvingas ha F-skattsedel. Staden säger ja, länsstyrelsen säger nej.

  • Publicerad 09:07, 11 sep 2019

Stockholms kommun håller på att processa mot länsstyrelsen, gällande lokala torghandlare. Mer specifikt är frågan om staden får skriva in i sina lokala ordningsföreskrifter att torghandlarna måste ha F-skattsedel för att få bedriva verksamhet.

Länsstyrelsen säger nej, eftersom de inte tycker att F-skattsedeln är en ordningsfråga. Dessutom tycker de att reglerna skulle lägga onödigt tvång på näringsidkaren, som istället borde ha frihet att välja såväl bolagsform som redovisningssätt

Men staden håller på att överklaga länsstyrelsens beslut. Dennis Wedin (M) är bostads- och fastighetsborgarråd, och driver frågan:

– Sedan Moderaterna satt i opposition har vi drivit på för att det ska vara krav med F-skatt för torghandlare. Det kan vara svarthandel som pågår i Stockholm. Vi vill motverka det, och öka tröskeln för oseriösa aktörer, säger han.

En ordningsfråga

Han ger inte mycket för argumentet att det här inte skulle vara en ordningsfråga.

– Att betala skatt har ju i allra högsta grad med ordning att göra.

Han kan inte svara på hur stort problemet med exempelvis skattesmitning är, eftersom ingen kartläggning har gjorts. Men han tror att problem existerar och att det här är ett bra sätt att komma tillrätta med det.

– Vi tycker att det är en naturlig utgångspunkt att om du bedriver näringsverksamhet så ska du ha F-skattsedel.

– Och jag tror att det kan komma att ha bäring även på andra områden. Samtidigt jobbar vi ju för att motverka otryggheten på stadens torg genom exempelvis ordningsvakter. Alla ska hålla sig till lag och ordning, säger Dennis Wedin.