Staden planerar att höja priserna för att komma in på simhallen nästa år.

För en vuxen ökar inträdet från 80 till 90 kronor. Ett årskort på badet blir 200 kronor dyrare för vuxna.

– Det är alltid smärtsamt att göra den här typen av reformer, säger Johan Storåkers (L), kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Staden har ekonomiska utmaningar på kort och lång sikt, vilket gör att vi måste vända på alla stenar för att undvika paniknedskärningar senare.

Bör inte staden hålla ner priserna för att uppmuntra sundbybergarna att röra på sig?

– Det är en bra fråga som jag har stor respekt för. Men vi måste väga olika saker mot varandra och vi tycker att höjningarna går att försvara.

Kultur- och fritidsförvaltningen har sedan tidigare sparkrav på sig från kommunfullmäktige. Men även om priserna höjs för att få in mer pengar är det inte säkert att intäkterna blir så mycket större nästa år på grund av corona, skriver tjänstemännen i underlaget om att höja priserna.

Men även om antalet besökare i simhallen har minskat redan under 2020 är det inte därför priserna höjs nästa år, enligt Johan Storåkers.

– Nej, det har inte med det att göra direkt. Men corona och en lågkonjunktur har pressat ekonomin på ett övergripande plan och det här beslutet är en del av vårt gemensamma ansvar för hela stadens ekonomi.

Priserna för stadens simhall höjdes senast 2017. Taxorna ändrades då från 70 kronor till 80 kronor för vuxna.

Se faktarutan för nya priser.