Snön gnistrar i skogen och många längtar efter att ta sig ut och åka skidor. I år, när många aktiviteter ställts in till följd av covid-19, är intresset större än någonsin. Ändå är det ingen som spårat i Sätraskogen.

Paradoxalt nog är det just det ökade intresset för vintersport som gjort att skidspåren i området uteblivit i år.

– Det finns inte så många som har skotrar och maskiner så att de kan dra skidspår i Stockholm. Vi har ringt dem som brukar hjälpa oss att spåra men ingen av dem har tid för att de har fullt upp att spåra på andra ställen, säger Love Örsan, parkingenjör på Skärholmens stadsdelsförvaltning och fortsätter:

– Vi har inte hittat någon annan som har en skoter och den här maskinen, de finns långt från Stockholm, säger han.

Stadsdelsförvaltningen brukar få hjälp av företaget som sköter skidspåren i Ågesta.

Drabbar folk utan bil

I ett läge när man uppmuntras att inte åka kommunalt blir det extra bekymmersamt att människor inte kan idrotta lätt nära sitt hem.

Hur tänker ni kring att de som inte har bil får svårt att åka skidor?

– Det är ju inget som berör bara oss i Skärholmen. Vi vill inget hellre än att få skidspår ute hos oss och vi kommer fortsätta försöka få hit någon som kan dra spår åt oss, säger Love Örsan.

I väntan på det är det dock flera Skärholmsbor som tagit saken i egna händer.

– Folk har själva spårat i Skärholmsdalen, vid koloniområdet vid Skärholmens gård och på Varpaängen bort mot Bredäng och Sätra varv. Vi ser folk som är ute och åker varje dag, säger Love Örsan.