Förra året lade staden 80 miljoner kronor på ordningsvakter, som gått till anställda ungefär 100 stycken. I budgeten för 2021 sköts det till ytterligare 15 miljoner, med syftet att komma upp till 120 ordningsvakter.

En del av dem kan i sommar synas i Pålsundsparken och Högalidsparken.

– Det är två problemområden där det förekommer en hel del otrygghet. Det är mycket narkotika i omlopp där, och personer som är onyktra på ett sätt som skapar ordningsstörningar, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

I parkerna förekommer också mycket mängdbrott, menar Erik Slottner, alltså mer vanligt förekommande brott som misshandel, stöld och skadegörelse.

– Det är en typ av brott som polisen ofta inte har tid att prioritera, eftersom de är överbelastade av annan, tyngre brottslighet. Därför menar vi att platserna lämpar sig för ordningsvakter.

"Ökar känslan av trygghet"

Det ordningsvakter kan göra, till skillnad från till exempel väktare, är att tillfälligt omhänderta personer i väntan på polis. De har även direktkontakt med polisen, vilket Erik Slottner menar ökar tryggheten.

– Sedan är det också så att uniformerad personal ökar känslan av trygghet bland medborgare.

Ansökan har skickats till polisens rättsenhet. Om de ger grönt ljus kan ordningsvakter få lov att patrullera i parkerna. När det i så fall kan ske är dock svårt att svara på i dagsläget.

– I min erfarenhet tar sånt här lite tid, men förhoppningen är att ordningsvakter kan vara på plats före midsommar, säger Erik Slottner.

För pandemins skull

Bilden att Högalidsparken skulle vara speciellt otrygg, den delas inte av Helen Eriksson, som bor bredvid parken.

– Jag är ute och går här dygnet runt. Att det är mycket fylla och stök, det tycker jag faktiskt inte. Det brukar mest vara familjer och boende här som sitter och har det trevligt, säger hon.

Däremot kan ordningsvakter vara bra att ha på plats i sommar, menar Helen Eriksson, men av andra anledningar.

– På sommaren är det tjockt med folk, så de kan nog behövas med tanke på pandemin.