Här sätts inget julpynt upp i år. I Bagis lyser nämligen redan förra årets julpynt upp centrum då man glömde att ta ner det förra året. Foto: Sacharias Källdén

Staden glömde plocka ner julpyntet i Bagis

Nu tändas snart tusen juleljus. Förutom i Bagarmossens centrum. Där har de brunnit stadigt i ett år. Man plockade nämligen aldrig ner pyntet när julen var slut.

  • Publicerad 19:57, 27 nov 2018

Nå, det är kanske inte den grövsta kalibern på julpyntet i Bagis. Vanliga enkla ofärgade ljusslingor hänger från takkanten ovanför butikerna vid tunnelbanan och på Lagaplan.

Men de har alla hängt där i ett år och lydigt lyst genom vår, sommar, höst och så vinter igen. Allmännyttans Stockholmshem, som äger centrumet, har helt enkelt glömt att ta ner slingorna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– De kom och frågade i augusti om jag ville att de skulle ta ner dem. Men då sa jag "det är snart jul igen så ni kan lika gärna låta dem sitta", säger Lena Kleingeld, som äger blombutiken vid tuben.

Nu lyser de inte längre på hennes sida av torget, utan bara mitt emot ovanför vintagebutiken och puben. Nyligen utfördes ett takarbete ovanför henne, skomakaren och tobaksaffären, och juleljusen försvann.

Lena Kleingeld på Blommor4u tyckte julpyntet kunde få sitta uppe när hon fick frågan i somras. Foto: Sacharias Källdén

I Bagis plockade man aldrig ner pyntet när förra julen var slut. De har nu suttit uppe i ett år. Foto: Sacharias Källdén

"Granen är verkligen asful"

Om de kommer att sättas upp igen har Lena Klengeld ingen aning om. Ingen har sagt något. Men det känns inte så troligt.

– Vi får väl se? Granen på torget dök dock upp redan i oktober och den har lyst sedan dess. Den är verkligen asful. Att hugga ner ett stort träd och ställa så där känns fel i miljömedvetna tider. Lampor är trevligare och mer uppskattat när det är så himla mörkt. De olika förorterna kanske skulle kunna köpa in massa olika pynt och så byter man med varandra vartannat år, för variation, funderar floristen.

På Stockholmshem hälsar man att det är "möjligt att någon ljusslinga funnits kvar" i ett år i just den här Söderorten. Om det blir något mer och extra, nu, för att liksom liva upp eftersom det trots allt är jul igen, på riktigt den här gången? Icke, svarar de.

Det här är allt i Bagarmossens centrum.

Chockhöjda hyror slår hårt mot butiker i Bagis