Just nu pågår rivning av kontorskomplexet vid Kristinebergs slottsväg, där bland annat Trafik Stockholm tidigare huserat.

Efter att tidigare planer på nya kontor stoppats för 1,5 år sedan har staden aviserat att manvill försöka på nytt. Nu har planerna konkretiserats och i veckan beslutade staden både om markanvisning och att dra igång detaljplanearbetet.

Ekar sparas

Det rör sig om en byggnad på sex till sju våningar med lokaler i bottenplan för att skapa mer liv längs gatan, men på 30 000 kvadratmeter istället för tidigare 49 000 kvadratmeter.

Tidigare var det fyra huskroppar med länkbyggnader som planerades.

Enligt en första skiss för området är den nya bebyggelsen tänkt att hamna där dagens kontor står och mot den tidigare på- och avfartsrampen vid Kristinebergshöjden. Det gör att flera värdefulla ekar kan sparas enligt staden.

https://www.mitti.se/nyheter/lang-vantan-pa-kristinebergs-forvandling/repuhy!C1vKwrmXYsWtF1mDOsTmA/

Lämplig byggnadsutbredning och höjd ska studeras vidare enligt staden, som även skriver att byggnaden ska ”hålla hög arkitektonisk kvalitet”. Det är fortsatt NCC som planerar att bygga och cirka 2 000 arbetsplatser bedöms det bli om de nya planerna går i lås.

De chanserna tror stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) är stora denna gång.

– Vi bedömer att planen har goda möjligheter att vinna laga kraft. Det omarbetade förslaget har ett betydligt mindre fotavtryck som tar hänsyn till platsens naturvärden med befintliga värdefulla träd, säger han i en kommentar.

Det nya huset är också tänkt att fungera som bullerskärm för Kristinebergs slottspark och är även viktigt för att kunna dra Kristinebergs slottsväg vidare till de nya kvarteren som planeras istället för Hornsbergs bussdepå, enligt staden.

Planarbetet beräknas att pågå i två år. Byggstart och inflyttning planeras till 2023 respektive 2025.