Nu måste torghandlare besitta F-skattesedel för att kunna bedriva sina verksamheter. Foto: Mostphotos

Staden får rätt om villkor för torghandel

Stockholms stad och länsstyrelsen har legat i tvist om huruvida torghandlare ska tvingas ha F-skattesedel för att få bedriva verksamhet. Nu har domen fallit.

  • Publicerad 10:34, 29 nov 2019

I början av september rapporterade vi om hur Stockholms stad låg i dispyt med länsstyrelsen gällande stadens torghandlare och huruvida de ska tvingas ha F-skattesedel för att få bedriva verksamhet eller inte.

Staden har drivit på för att det ska vara krav med F-skatt för torghandlare. Enligt bostads- och fastighetsborgarråd, Dennis Wedin (M) grundare sig det på att man anser att svarthandel kan pågå på gator och torg i Stockholm, och att ett tvång på F-skattesedel skulle kunna motverka det och öka tröskeln för oseriösa aktörer.

Inte en ordningsfråga

Länsstyrelsen ansåg däremot att F-skattesedeln inte är en ordningsfråga och att torghandlare borde ha frihet att välja såväl bolagsform och redovisningsrätt, och sa därför nej.

Staden fortsatte att driva frågan och överklagade länsstyrelsens beslut till Förvaltningsrätten, och igår kväll kom slutligen domen: Staden fick rätt.

– Det är en seger för ordning och reda i vår torghandel. Nu kan vi bli bättre på att motverka oseriösa aktörer på våra torg, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Staden i dispyt om företagstvång för torghandlare