Appen ska visa prognosen för luftkvalité och pollen under de närmsta dagarna. Foto: Mostphotos

Staden får ny app för luftkvalité och pollen

Stockholms stad ska ta fram en app för prognoser av luftföroreningar och pollenhalter. Syftet är att till exempel astmatiker och pollenallergiker ska kunna planera sina utomhusaktiviteter och medicinering.

  • Publicerad 04:57, 26 aug 2018

Appen kommer finnas tillgänglig för telefoner, men även som internettjänst, och ge aktuell information om kvalitén och pollenhalter i Stockholmsluften.

Tanken är även att tjänsten ska fungera lite som en vädertjänst och ge prognoser för de kommande dagarna. Allt för att personer med känsliga luftvägar ska kunna anpassa sin medicinering vid exempelvis utomhusaktiviteter.

Dessutom ska möjligheten finnas för egendiagnosticering genom att göra en personlig profil baserat på sin egen hälsa och därmed kunna förstå kopplingen mellan luftföroreningar och pollen och egna besvär.

Skiljer sig från befintliga appar

Redan i dag finns ett antal liknande appar och tjänster, men enligt Stockholms stad ska deras bidrag vara mer omfattande och samla data från kontrollerade och flera mätplatser.

Namnet på projektet är i inledningsfasen Allt om Stockholmsluften – nu och de kommande dagarna och kommer genomföras av miljöförvaltningen.

Utveckling och test av systemet beräknas ske mellan 2018 och 2020 till en beräknad kostnad på knappt 4 miljoner kronor.