Staden: Det kan dröja upp till åtta år

Föräldrarna är frustrerade och 535 fler elever skulle få plats i nya skolan – ändå blir det inget högstadium i Norra Djurgårdsstaden på åtta år. – Det finns inget försvar för ett högstadium från början, säger Östermalms grundskolechef Carina Hallqvist.

  • Publicerad 13:00, 30 okt 2018

Nya Bobergsskolan i Hjorthagen/Norra Djurgårdsstaden invigs 2019 och ska kunna ta emot 900 elever som mest. Men trots att det bara kommer att gå 365 barn i plugget när det öppnar nästa höst får några högstadieelever inte plats.

– Om man tar in sjuor, åttor och nior finns en risk att det inte finns plats för de yngre barnen i framtiden, säger Carina Hallqvist, grundskolechef på Östermalm.

Fyra klasser per årskull

Eftersom man de närmaste åren ska fylla på underifrån med fyra klasser i varje årskull på Bobergsskolan menar staden att ett högstadium kan göra det nya plugget för fullt – om några år. Vilket innebär att alla lokaler inte kommer att användas under nästa höst.

– Det kan vara så i början att det finns lokaler som står tomma, men det kommer till exempel inte vara en tom tekniksal som står orörd i flera år, säger Carina Hallqvist.

Högstadie på sikt

Beslutet upprör föräldrar i Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden som vill se ett högstadium direkt.

Samtidigt är den långsiktiga planen fortfarande att Bobergsskolan någon gång ska ha högstadieklasser. Exakt när är dock fortfarande svårt att säga.

– Vi tittar löpande på hur det ser ut i stadsdelen. Men först måste antagligen de barnen som börjar i förskoleklass på Bobergsskolan gå ut sexan innan man kan ställa om till en f-9-skola, säger Carina Hallqvist.

Det kan därmed dröja till terminen 26/27 – alltså om åtta år – innan ett högstadium finns i Hjorthagen.

Ingen brist – just nu

Mellan 2018 och 2021 väntas 753 grundskolelever flytta till Östermalm enligt stadens prognoser. 2017 flaggade utbildningsförvaltningen för att det kunde råda brist på högstadieplatser i stadsdelen efter det, men enligt Carina Hallqvist kommer alla barn erbjudas plats i en annan skola.

– Det är ingen brist på högstadieplatser i stadsdelen just nu, och i Gärdesskolan finns det utrymme att skapa fler klasser för barnen från Bobergsskolan, säger Carina Hallqvist.

Kan du förstå föräldrarnas frustration?

– Jag kan förstå deras frustration att det inte byggs någon högstadieskola i området, men vi har aldrig lovat att Bobergskolan ska ha ett högstadium från början, säger Carina Hallqvist och fortsätter:

– Norra Djurgårdsstaden är en del av Östermalm och vi måste samordna och använda de kommunala resurserna som finns. Det finns inget försvar för ett högstadium på Bobergsskolan från början när det finns platser på andra skolor i stadsdelen

Fakta

120 barn i f-klass nästa höst

Bobergsskolan i Gasverket blir en f-6-skola med start nästa höst och med möjlighet att ställa om till f-9 i framtiden.

Nästa år kommer nya Bobergsskolan har fyra f-klasser med totalt 120 barn.

Totalt väntas 365 barn gå i skolan den första terminen.

Skolans max-kapacitet är 900 elever.

Två förskolor ska också hålla hus i Bobergsskolan första året.

Visa merVisa mindre